<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Feszültség támadt a Fekete-tengernél lezuhant amerikai drón miatt, bekérették az orosz nagykövetet is. Bahmut még mindig kitart. Összefoglaló.

  • Kedden az amerikai hadsereg azt közölte, hogy két Szu-27 típusú orosz harci repülőgép elfogott egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger felett, és egyikük megütötte a drón légcsavarját, ami miatt az a tengerbe zuhant és megsemmisült.
  • Moszkva elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele. "Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött" - közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását. "A vadászgépek nem használták a fegyvereiket, nem kerültek a drónnal érintkezésbe, és akadálytalanul visszatértek a támaszpontjukra" - áll a tárca közleményében.
  • Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal - jelentette ki az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet kedden az MTI tudósítása szerint, miután a Fekete-tenger fölött történt incidens után bekérették a washingtoni külügyminisztériumba. Anatolij Antonov az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával, Karen Donfrieddel folytatott mintegy félórás megbeszélést, ami után úgy fogalmazott, hogy számára konstruktívnak tűnt az egyeztetés, amelynek során az amerikai fél is elmondta aggályait. "Jobban szeretnénk nem teremteni olyan helyzetet, amely nem szándékolt összeütközéseket és nem szándékolt incidenseket eredményez" - mondta az orosz diplomata. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az övezetet, ahol az incidens történt, különleges katonai műveleti zónává minősítette, és annak elkerülését kérte.
  • A Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint ezzel a konfliktus "nagyon érzékeny szakaszba" lépett, miután a mostani az első olyan közvetlen kontakt Oroszország és a Nyugat között a háborúban, amelyről a nyilvánosság is tudomást szerzett.
  • Volodimir Zelenszkij elnök és katonai vezetői megállapodtak abban, hogy továbbra is védik az ostromlott Bahmut városát. Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Bahmut védelme "kiemelkedő stratégiai jelentőségű". Azt mondta: "Kulcsfontosságú az egész front védelmének stabilitása szempontjából".
  • A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számol be, hogy a Szumi területen található Znob-Novhorodszkijt az éjszaka folyamán hat alkalommal érte orosz tüzérségi tűz, de ennek "nem volt következménye".
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 4790-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3756-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán. A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben. Vonattal 38 ember - köztük 14 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.