3p

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 42,2 millió dollárt szánna arra idén, hogy támogathassa az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket. A pénz túlnyomó részét a világszervezet költségvetéséből várják.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és 30 partnerszervezete mintegy 15,3 milliárd forintot szánna arra, hogy idén támogassák az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket- számolt be róla az MTI. A szervezetek ebben az évben 85 ezer, hazánkban élő menekült támogatására készülnek. Az UNHCR csütörtökön tartott tanácskozást Budapesten „Menekültügyi reagálási terv 2024 – Magyarország” címmel. Az orosz-ukrán háború 2022. február 24-i kitörése óta ukrajnai menekültek tízezrei találtak biztonságra Magyarországon, és közülük több mint 41 ezren folyamodtak eddig menedékes státuszért.

Az ukrán menekültek áradata nem állt meg. Fotó: Európai Bizottság
Az ukrán menekültek áradata nem állt meg. Fotó: Európai Bizottság

Eddig sok menekültnek segítettek

Tavaly a partnerszervezetek több mint 97 500 menekültnek nyújtottak segítséget Magyarországon, több mint 9300 kiszolgáltatott helyzetben lévő család kapott készpénztámogatást, miközben mintegy 60 ezren jutottak élelmiszersegélyhez. Több mint 65 600 menekült vehetett át nem élelmiszerjellegű segélyt, például higiéniai csomagot, ruhaneműt, takarókat és konyhai eszközöket. Csaknem 50 ezer ukrajnai menekült kapott tájékoztatást a menekültek jogairól és az általuk elérhető szolgáltatásokról, több mint 7800-an vettek részt szakmai képzésen, és hozzávetőleg 1900 menekültnek sikerült közép-, illetve hosszú távra szóló lakhatást biztosítani. Több mint 5600 ember kapott ahhoz segítséget, hogy a helyi egészségügyi rendszerben hozzájusson a számára szükséges ellátáshoz, egyidejűleg pedig több mint 12 ezren vettek részt pszichoterápiás megbeszélésen - ismertették.

A segélyszervezetek számítanak a szolidaritásra és az ENSZ-re

A segélyszervezetek hozzátették: ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások továbbra is elérhetőek maradjanak és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők biztonságban és az emberi méltóságukat megőrizve élhessenek, létfontosságú, hogy fennmaradjon a jelenlegi nemzetközi szolidaritás. Az ENSZ-től kért 42,2 millió dollár lehetővé teszi a partnerszervezeteknek, hogy továbbra is biztosítsák az alapvető szolgáltatásokat és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő menekültek célzott támogatását - írták.

Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülőkért felelős kormánybiztos elmondta: habár azt szeretnék, ha a harcok a lehető leghamarabb véget érnének, a háború elhúzódása miatt az azonnali segítségnyújtás mellett hangsúlyt kellett fektetni a menedékesek középtávú itt-tartózkodási feltételeinek megteremtésére is, hogy „hazájukhoz közel élhessenek ideiglenesen".

A kormánybiztos szerint ez magában foglalja a hosszabb távú elszállásolást, valamint azt, hogy a menedékesek hozzáférhessenek az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a munkaerőpiachoz.

A menekültek milyen feltételekre számíthatnak? Fotó: Depositphotos
A menekültek milyen feltételekre számíthatnak? Fotó: Depositphotos

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!