3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajnába látogatott az amerikai külügyminiszter, újabb hadisegélyt is ígért. Oroszország összesítette a napi ukrán veszteségeket. Bemutatták az új ukrán védelmi minisztert, Svédország nagyon készül a NATO-tagságra - összefoglaló.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön, ukrajnai látogatásának második napján szemrevételezte az ukrán határőrségnek átadott amerikai felszerelést, megfigyelő drónokat és páncélozott járműveket Kijev mellett az MTI tudósítása szerint. "Új támogatás gyanánt 300 millió dollárt nyújtunk Ukrajna rendvédelmi szektorának. Az Egyesült Államok továbbra is kiáll Ukrajna mellett" - írta a miniszter az X közösségi oldalon. Ez Blinken harmadik útja Ukrajnába az orosz hadművelet kezdete óta.
  • Az ukrán polgári védelem szerint az ország nagyjából 30 százaléka, vagyis 174 ezer négyzetkilométernyi terület "szennyezett" aknákkal, illetve egyéb hadianyag-maradványokkal.
  • Az orosz haderő 14 ukrán támadást vert vissza a Zaporizzsja megyei Verbove és Rabotine település térségében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint ezen a frontszakaszon "mintegy 110" ukrán katona esett el, valamint két harckocsi, négy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy amerikai M109 Paladin önjáró és egy M777-es vontatott tarack, egy Gvozgyika önjáró tarack, egy brit FH-70-es, egy Mszta-B és egy D-30-as tarack valamint a Bukovel-AD elektronikus hadviselési állomás semmisült meg. Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a frontvonal teljes hosszában az elmúlt nap folyamán "mintegy 750" embert veszített, közülük 320-at a Donyeck környékén vívott harcokban, ahol kilenc támadást vertek vissza. Ukrán részről nem adtak ki friss tájékoztatást a harctérről.
  • Nem lesz több Lucky Strike és Camel Oroszországban. A londoni székhelyű  British American Tobacco közölte, hogy egy hónapon belül eladja utolsó cigarettáját Oroszországban, és ezzel másfél évvel azután, hogy az ukrajnai invázióra válaszul először ígéretet tett erre, tényleg véget vet jelenlétének a világ negyedik legnagyobb dohánypiacán.
  • A korrupciós vádak sorozata után a tárca iránti bizalom helyreállításával bízta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az új védelmi minisztert, Rusztem Umerovot. Egy nappal azután, hogy a kijevi parlament jóváhagyta Umerov kinevezését, Zelenszkij bemutatta az új minisztert magas rangú katonai és védelmi vezetőknek, és bejelentette: Umerov elsődleges feladatául szabta meg a nemzetközi együttműködés fejlesztését és azt, hogy Ukrajnát a NATO-tagság felé vezesse - írja az MTI. 
  • Ukrajna horvátországi kikötőkön keresztül kezdte meg gabonájának szállítását, ezzel igyekszik bővíteni az exportútvonalakat, amíg a fekete-tengeri kikötők zár alatt állnak. Az ukrán gabonaexport szokásos útvonala a fekete-tengeri kikötőkön át halad, de Kijev alternatív útvonalakat keres a tavaly Oroszország indította háború óta, és különösen amióta Moszkva július közepén úgy döntött, hogy felmondja az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött gabonaszállítási egyezményt.
  • Svédország készen áll a NATO-csatlakozásra, és alig várja, hogy Törökország megkezdje a ratifikációs folyamatot - közölte Tobias Billström svéd külügyminiszter Rigában csütörtökön. Megerősítette, hogy Stockholm reményei szerint Ankara a török parlament októberi plenáris ülésén fogja jóváhagyni a svéd csatlakozási kérelmet, miután erről megegyeztek Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a NATO-tagországok júliusi csúcstalálkozóján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!