3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz-ukrán háború 560. napjának történései.

 • Kijevbe érkezett előzetesen be nem jelentett látogatásra szerdán amerikai külügyminiszter. Antony Blinken mint mondta, utazásának célja biztosítani azt, hogy Kijev minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél Ukrajna elrettentési és védelmi képességeinek erősítése.

 • Értesülések szerint Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik, és bejelent egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot. Az amerikai külügyminiszter Mette Frederiksen dán kormányfővel is találkozott Kijevben.
 • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Blinken kijevi látogatását kommentálva azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a pénzt nem sajnálva továbbra is az utolsó ukránig kívánja folytatni a háborút - írta az MTI.
   
 • Az ukrán parlament is rábólintott az új védelmi miniszter kinevezésére. További részletek laptársunk, szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankáron >>>>

Rusztem Umerov az új miniszter. Fotó: EPA/ANDRII NESTERENKO
Rusztem Umerov az új miniszter. Fotó: EPA/ANDRII NESTERENKO

 • Szerdára virradó éjszaka a román katonák olyan törmelékeket találtak a Duna-parton, az ukrán határ szomszédságában, amelyek akár egy drón darabjai is lehetnek - erősítette meg Angel Tilvar román védelmi miniszter. "Ha beigazolódik, hogy orosz drón darabjait találták meg román területen, az a NATO-szövetséges Románia területi épségének és szuverenitásának súlyos megsértését jelenti, és teljességgel elfogadhatatlan" - közölte Klaus Iohannis román államfő.
   
 • Legkevesebb tizenhat halálos áldozatot követelt a kelet-ukrajnai Kosztantyinivka piacára mért orosz csapás - jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Az ukrán hatóságok beszámolója szerint a sebesültek száma a harmincat is meghaladja. Egyelőre nem tudni, hogy milyen típusú lőszer csapódott be a településen. A helyi sajtó szerint talán egy Sz-300-as típusú légvédelmi rakéta lehetett. Kosztantyinivka alig 20 kilométerre délnyugatra fekszik Bahmuttól.
   
 • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint négy ukrán támadást vert vissza az orosz hadsereg Verbove és Rabotine környékén.
 • Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója szerint Rabotinét az orosz erők taktikailag elhagyták, és a település már csak a térképen létezik, ezért nem érdemes tovább védeni.
   
 • Konasenkov szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán összesen 17 ukrán rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 660 katona esett el. A legnagyobb veszteséget, mintegy 285 főt az ukrán fél a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el. A szóvivő a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg hét harckocsit. Ezek közül öt tank a donyecki régió déli részén vált működésképtelenné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!