3p

Zelenszkij elnök korábban szerette volna elindítani az ellentámadást, de nem érkeztek meg időben a szükséges hadianyagok. Ismét telibe talált egy ukrán lakóházat egy orosz rakéta. Két nap híján 500 napja tart a háromnaposra tervezett háború - összefoglaló.

  • Zelenszkij elnök szerint a túl lassú fegyverszállítások miatt késlekedett az ukrán ellentámadás. Ez lehetővé tette Oroszország számára, hogy megerősítse védelmét a megszállt területeken, többek között aknákkal - mondta Zelenszkij egy szerdán sugárzott tévéinterjúban. A napokkal korábban az ukrajnai Odessza kikötővárosban készült, előre felvett interjúban a CNN-nek Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy remélte, hogy az Oroszország elleni ellentámadás "sokkal korábban" megkezdődik, és nem csak június elején.
  • A CNN-nek adott interjúban Zelenszkij azt is elmondta, hogy az ellentámadás előtt közölte az amerikai és európai vezetőkkel, hogy az utánpótlás akadozása több áldozattal járhat. "Hálás vagyok az Egyesült Államoknak, mint a minket támogató koalíció vezetőjének, de elmondtam nekik és az európai vezetőknek is, hogy korábban szeretnénk megkezdeni az ellentámadást, és ehhez minden fegyverre és anyagra szükségünk lesz". "Miért? Egyszerűen azért, mert ha később kezdjük el, akkor lassabban fog menni, és életeket fogunk veszíteni, mert minden erősen alá lesz aknázva".
  • Három ember meghalt, miután rakéta csapódott egy lakóházba a nyugat-ukrajnai Lviv városában az éjszaka során - közölte csütörtökön a város polgármestere. A lakóházat az ukrán közlések szerint telitalálat érte; a támadásnak legalább 3 halottja van. A helyszíni videókon egy többemeletes épület látható, amelynek legfelső része megsemmisült. Jelenleg a romokat takarítják, az elhunytakon kívül eddig nyolc sebesültről tudnak, de a közlés szerint "biztosan" előkerül még több áldozat és sebesült is. Körülbelül 60 lakásban és számos autóban esett kár - írja a The Guardian.
  • Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok erős támogatását Svédország NATO-tagsága mellett, amikor a Fehér Házban fogadta Ulf Kristensson svéd miniszterelnököt. Részletek >>
  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők szerdán csapást mértek három ukrán katonai csoportra Bahmut közelében, miközben ellentmondásos jelentések érkeztek a térségben zajló harcokról. A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásokból ellenőrizni a harci helyzetet. A minisztérium a napi tájékoztatójában nem kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz erők visszavonultak a Bahmuttól délnyugatra fekvő Klicsijivka faluból, amit egy Kelet-Ukrajnában tartózkodó orosz tisztségviselő cáfolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!