3p

Ez történt az elmúlt fél napban az Izrael és a Hamász közötti háborúban.

 • Tovább növeli támadásainak intenzitását a Gázai övezetben az izraeli hadsereg szombat éjjeltől. Hivatalos közlés szerint ennek célja, hogy minimalizálják az izraeli csapatokra leselkedő veszélyt „a háború következő szakaszában”.
   
 • Egy mecsetre mért csapást az izraeli hadsereg a megszállt Ciszjordániában. Közlése szerint a Hamász és az Iszlám Jihád egységeit támadták. A halálos áldozatok számát nem közölték.
   
 • ENSZ-közlések szerint 13 ember halt meg, amikor izraeli biztonsági erők hadműveletet hajtottak végre a ciszjordániai Nur Shams menekülttáborban.    
   
 • Azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel António Guterres, az ENSZ főtitkára egy kairói békekonferencián szombaton. A nemzetközi szervezet szerint a Gázai övezetben a humanitárius helyzet „katasztrofális szinteket” ért el.
  Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjainál áll egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 9-én. Fotó: MTI/AP
  Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjainál áll egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 9-én. Fotó: MTI/AP

   
 • Mohammed Shia al-Sudani iraki miniszterelnök a kairói konferencián azt mondta: a palesztinok „népirtással néznek szembe”, és kórházakban is támadják őket. „Ez teljes egészében háborús bűn”, jelentette ki. Mahmoud Abbas palesztin elnök pedig arról beszélt, hogy „nem fogunk elmenni, hanem a földünkön maradunk.”
   
 • A Gázában lévő orvosok arra figyelemeztettek, hogy 130 koraszülött van életveszélyben az olaj hiánya miatt (amely a kórházakat energiával ellátó generátorok működtetéséhez kell). „A világ nem nézheti tétlenül, ahogy kisbabákat öl meg a Gázai övezetre kivetett blokád”, mondta Melanie Ward, az Egészségügyi Ellátás Palesztinoknak nevű szervezet vezetője. (Az izraeli kormány teljes blokádot vetett ki az övezetre az élelem-, a víz-, a gyógyszer- és az olajellátást tekintve. Tegnap húsz kamionnyi segélyszállítmány ugyan bejuthatott az övezetbe a gázai-egyiptomi határon, de olaj nem volt a szállítmányokban – ezt az izraeli kormány továbbra sem engedélyezi.)   
   
 • Világszerte számos nagyvárosban tartottak tüntetést a palesztinok mellett szombaton. Londonban mintegy 100 ezren vonultak utcára a rendőrség becslése szerint. A tüntetők a háború azonnal befejezését követelték. Transzparenseiken többek között az volt olvasható, hogy „a gázai civilek kollektív büntetése háborús bűn.”
   
 • Az október 7-én kiújult izraeli-palesztin konfliktusban a palesztin Hamász több mint 1400 izraelit ölt meg. A Gázai övezetben végrehajtott izraeli ellencsapásokban több mint 4300 palesztin vesztette életét, a megszállt Ciszjordániában pedig minimum 75 palesztin halt meg az izraeli telepesek vagy a hadsereg támadásaiban.

  Forrás: The Guardian, BBC
   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!