3p

Így indul a hét az orosz–ukrán háborúban.

  • Beköszöntött a tél Ukrajnában, a havazás fennakadásokat okozott a fekete-tengeri partvidék nagy részén vasárnap – közölte az ukrán sajtó. Odesszában hóviharok megbénították a tömegközlekedést. A kikötővárosban hétfőre távoktatást hirdettek meg az iskolákban. Az ország központi részén is gondokat okozott a havazás és a havas eső. A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy lehetőleg tekintsenek el a szükségtelen autós utazásoktól. A Krím félszigeten az orosz hatóságok hétfőre iskolai szünetet hirdettek, tekintettel az ítéletidőre. Szevasztopol kikötővárosában munkaszüneti napot rendeltek el hétfőre. Jevpatorija városában egy hóvihar következtében jelentős áramkimaradás volt, aminek következtében csaknem 40 ezren maradtak fűtés és áramszolgáltatás nélkül a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Több idősek otthonát evakuálni kellett.

Gondokat okoz a hideg és a havazás. Fotó: Pexels
Gondokat okoz a hideg és a havazás. Fotó: Pexels

  • Csaknem félmillió ember áramellátását szakította meg hétfőre virradóra a vihar a Krím félszigeten. Oleg Krjucskov, a Krím vezetőjének orosz tanácsadója közölte, hogy a vihar miatt – amelyben a széllökések sebessége elérte az óránkénti 140 kilométert – a félsziget 498 ezer lakosa maradt áramellátás nélkül. A félszigeten négy ember megsérült, egyet pedig eltűntnek nyilvánítottak. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója a Telegram csatornáján arról számolt be, hogy a kikötővárosban több tucat fa kidőlt, három épület homlokzata és 17 jármű megrongálódott, három ember sérüléseket szenvedett. A félszigeten több utat lezártak. A Kercsi-szoros keleti partján, Tamany kikötőjében a vihar leszakított horgonyáról és Anapa közelében zátonyra sodort egy belize-i zászló alatt közlekedő szárazáru-szállító hajót. A Blue Shark fedélzetén 21 fős, szíriai, indiai és egyiptomi állampolgárságú legénység tartózkodik. Moszkva három repülőterén 15 repülőjárat késését és további négy törlését jelentették be hétfő reggel a hóesés és jeges eső miatt.
  • Oroszországnak légvédelmi rendszereket kell kivonnia a Balti-tengeren fekvő külső tartományából (exklávéjából), Kalinyingrádból, hogy pótolja az ukrajnai háborúban elvesztett rendszereket – derül ki a brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentéséből. „Ez azt követően következik be, hogy 2023. október végén megnövekedett az SA-21-es légvédelmi rendszerek vesztesége az oroszok által megszállt Ukrajnában”. A lépés azt mutatja, hogy Oroszországot annyira túlterhelte az ukrajnai háború, hogy további kockázatot kell vállalnia a stratégiailag fontos Kalinyingrádban, amelyet három oldalról NATO-tagállamok határolnak – állítja a védelmi minisztérium.
  • Ukrajna fegyveripari minisztere azt szeretné elérni, hogy országa váljon a „szabad világ arzenáljává”, és exportáljon fegyvereket. Oleksandr Kamisin célja az állami szektor újjáélesztése, és a magánvállalkozások koordinálása a fegyverexport fellendítése érdekében.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!