2p

Újabb civil áldozata és sebesültjei vannak az orosz támadásoknak. Ukrajna folytatja az offenzívát, Bulgária leselejtezett hadifelszerelést küld. 582 napja tart az orosz-ukrán hábrorú - összefoglaló.

  • Az orosz csapatok lakott területeket lőttek szerdán az ukrajnai donyecki régió északi részén, aminek következtében egy helyi lakos meghalt, további négy pedig megsebesült - közölte a Donyeck megyei ügyészi hivatal. Az orosz erők irányított és nagyerejű bombákat vetettek be, valamint harckocsikból lőttek. Több mint kéttucat családi ház és kereskedelmi épület, gázvezetékek és az elektromos hálózat rongálódott vagy semmisült meg.
  • Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán rakétaegységek megsemmisítettek egy Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszert és hat tüzérségi fegyvert, a légierő pedig hét csapást mért orosz katonai összpontosulásokra. A katonai vezetés kiemelte, hogy folytatódik az ukrán offenzíva a Zaporizzsja megyei Melitopol és a donyecki régióban lévő Bahmut városok környékén.
  • A beszámoló szerint szerdán 14 katonai összecsapás történt, az orosz erők 44 légicsapást hajtottak végre, és 27-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.
  • Szerda este újabb újabb légiriadót rendeltek el Szevasztopolban, az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállásán - közölte Mihail Razvozhajev, az Oroszország által beiktatott regionális kormányzó a Telegramon. Az orosz szárazföldet a Krím félszigettel összekötő krími hídon ugyanekkor ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat.
  • A bolgár parlament Ukrajna számára újabb katonai segélycsomagot fogadott el, amely egyebek között légvédelmi rakétákat és lőszert foglal magában. Olyan, meghibásodott Sz-300-as rakétákról van szó, amelyeket Bulgáriában már nem tudnak megjavítani. Az automata fegyverekhez való lőszereket pedig a bolgár belügyminisztérium bocsátja rendelkezésre, amelynél ezeknek már nem veszik hasznát. 
  • A Greenpeace szerint veszélyben van a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága - a nyugati vezetőknek küldött jelentésük szerint a nemzetközi szabályozó hatóságok képtelenek megfelelően ellenőrizni az orosz kézben lévő telephelyet. Szerintük ugyanis a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek túl kevés - összesen négy - ellenőre van Európa legnagyobb atomerőművénél, és túl korlátozott a hozzáférésük az atomerőműhöz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!