2p

Ezt eddig is tudta mindenki, de még sosem erősítették meg hivatalosan.

A Reuters tudósítása szerint Irán most először ismerte el, hogy drónokat szállított Moszkvának, de azt mondta, hogy azokat az ukrajnai háború előtt küldték. Az elmúlt hetekben Oroszország ezeket a drónokat használta erőművek és polgári infrastruktúra elleni támadásokhoz.

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter a tudósítás szerint azt mondta, hogy "kis számú" drónt szállítottak Oroszországnak néhány hónappal azelőtt, hogy Moszkva erői február 24-én megszállták Ukrajnát. Tagadta, hogy Teherán továbbra is szállít drónokat Moszkvának.

Néhány nyugati ország nagy felhajtást próbál csinálni abból, hogy Irán rakétákat és drónokat szállított Oroszországnak, hogy segítse az ukrajnai háborút. Ami a rakétákat illeti: ez teljesen téves - idézte a külügyminisztert az IRNA hivatalos hírügynökség. A drónokra vonatkozó állítás igaz, de szerinte már hónapokkal az ukrajnai háború előtt leszállítottak "kis számú" drónt Oroszországnak.

Korábban mindkét fél tagadta az iráni drónok orosz bevetését - de egy orosz minisztériumi katonai szakértő már az orosz tévében is elszólta magát az igazságról, amikor azt hitte, ki van kapcsolva a mikrofonja. Iránt a nemzetközi közösség szankciókkal fenyegeti, amióta az oroszok iráni gyártmányű eszközöket is elkezdtek bevetni Ukrajna inváziójánál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!