<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Hétfőn sem volt hiány eseményekből az orosz-ukrán háborúban. Hírösszefoglaló. 

 • António Guterres, az ENSZ főtitkára a 2023 legfontosabb ügyeit ismertető beszédében arra figyelmeztetett, hogy a világ egy „szélesebb körű háború” felé tart Ukrajna miatt. Guterres úgy jellemezte a háborút, hogy az mérhetetlen szenvedést okoz az ukrán népnek, és mélyreható globális következményekkel jár.
   
 • Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére képeznek ki a brit hadsereg szakértői - közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium. A tárca rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán katonák számát.
 • Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az orosz Wagner zsoldoscsoportot az ukrán parlament hétfőn - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő. A határozatot 333 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban. Ezen kívül a parlament 336 szavazattal azt a határozatot is elfogadta, amelyben az orosz katonai magáncégeket terrorszervezeteknek nyilvánította.
   
 • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője kihívta Volodimir Zelenszkijt egy égi csatára. Putyin egyik kedvenc oligarchája egy vadászgép belsejéből a következőt üzente: „Volodimir Olekszandrovics, leszálltunk. Lebombáztuk Bakhmutot. Holnap egy MiG-29-essel fogok repülni. Ha ennyire szeretné, találkozzunk a levegőben. Ha győz, magáé Bakhmut, ha nem, akkor a Dnyipró folyóig nyomulunk előre.”
   
 • Az orosz erők új egységeket mozgatnak át a keleti Donbász régióba a következő hetekben várható offenzíva előtt ukrán tisztviselők szerint. Pavlo Kyrylenko donyecki kormányzó szerint a donyecki régióért folyó harcok egyre élesednek. Úgy fogalmazott: „az orosz erők kiirtják városainkat és falvainkat.”
   
 • Az ukrán katolikus egyház közölte, hogy új naptárat vezet be, amely szerint a karácsonyt nem január 7-én, hanem december 25-én ünnepelnék. Ez a döntés az Ukrajna az Oroszországhoz fűződő kulturális kapcsolatainak megszakítására irányuló erőfeszítések része.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást az országban - derült ki a parlament honlapján hétfőn közzétett törvénytervezetekből. A dokumentum szerint Ukrajnában a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítás időtartamát február 19-től 90 napos időtartamra meghosszabbítanák.

(The Guardian, MTI)