3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Működött a visszalépés, a közvéleménykutatók előrejelzése szerint az Új Népfront nevű baloldali tömörülés győzött, Macron elnök szövetsége a második, Le Penék Nemzeti Tömörülése csak a harmadik a parlamenti választások második fordulójában.

A radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen vasárnap a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában Emmanuel Macron francia elnök Együtt nevű pártszövetsége előtt, míg Orbán Viktor szélsőjobbos szövetségese, a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult - derült ki az urnazáráskor ismertetett, becslésen alapuló exit poll eredményekből.

Már nem mosolyog Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője. Azt mondta, hogy a győzelmük csak elhalasztódott
Már nem mosolyog Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője. Azt mondta, hogy a győzelmük csak elhalasztódott
Fotó: wikipedia

A mandátumbecslések szerint egyik erő sem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 helyet. Az Új Népfront 172 és 215 közötti helyet ért el négy közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint. Az elnöki tábor - amely eddig 245 képviselővel a relatív többséget biztosította a parlament alsóházában - 150 és 180 közötti mandátummal fog rendelkezni, míg Marine Le Pen pártjának az eddigi 89 után 115 és 155 közötti képviselője lesz.

Tehét az Új Népfront lesz többségben, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy eredményes volt a visszalépési taktika. Az Emmanuel Macron elnök mögött álló pártszövetség a második legtöbb képviselői helyet szerezheti. Az elnök ma este még nem fogja kommentálni az eredményeket, jelentette a CNN. 

Gabriel Attal vasárnap esti rövid beszédében bejelentette, hogy hétfőn reggel felajánlja lemondását a kormányfői posztról az államfőnek.

Olivier Faure szocialista pártvezető röpgyűlésén így reagált: 

Franciaország nem adta át a hatalmat a szélsőjobbnak, a Nemzeti Tömörülésnek. Ez az Új Népfront győzelme, ennek a tömörülésnek kell adni a kormányalakítás lehetőségét.

A legtöbb elemző a második forduló előtt kulcsfontosságúnak nevezte, hogy mintegy 200 helyen visszalépések voltak a baloldali blokk javára, így az első fordulóban győztes szélsőjobboldali párt dolgát nagyon megnehezítették.

Jean-Luc Mélenchon, az Új Népfront vezére így ünnepelte a győzelmet
Jean-Luc Mélenchon, az Új Népfront vezére így ünnepelte a győzelmet
Fotó: EPA, EFE, Shutterstock

Vasárnap este a CNN tudósítása szerint Párizs utcán több ezren ünnepelnek, sokan megcsókolták, megölelték egymást és azt is skandálták, hogy "Mindenki gyűlöli a fasisztákat!" - utalva a szélsőjobboldali Le Pen pártra.

A fiatal Jordan Bardella, akit már sokan az új kormányfőnek gondoltak Le Pen jelölésével, azt mondta, hogy természetellenes és dicstelen koalíció győzte le őket.

"A franciák megrettentek attól, hogy az első fordulóban nyertünk, ma este a baloldali blokk a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon kezébe adta a hatalmat. Macron elnök a bizonytalanságba és az instabilitásba taszította az országot."

Szerinte ugyanakkor nagyot lépett előre a Nemzeti Tömörülés, mert sikerült megkétszerezni parlamenti mandátumainak számát.

A lengyel kormányfő reakciója

Donald Tusk, a varsói kormány vezetője az X-en azt írta, hogy Párizsban lelkesedés, Kijevben megkönnyebbülés, Moszkvában csalódottság van most.

"Ez pont elég ahhoz, hogy itt Varsóban örüljünk."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!