3p

Ha nem megy úton, megy vasúton? Elárasztanák lőszerrel Ukrajnát, de Kijev harci helikoptereket is kérne. Háborús hírek.

  • Ukrajna kérelmet nyújtott be az Egyesült Államokhoz Apache és Black Hawk harci helikopterek, F-18-as vadászgépek, Globemaster szállítógépek és komplex légvédelmi rendszerek szállítására.
  • Az amerikai védelmi minisztérium 500 százalékkal szeretné növelni a NATO-sztenderd 155 milliméteres tüzérségi lőszerek gyártását a következő évben, a program a becslések szerint 1,5 milliárd dollárt emésztene fel. Jelenleg Nyugatról azért sem érkezik elegendő tüzérségi lőszer Ukrajnába, mert egyszerűen nincsen elegendő gyártási kapacitás olyan mértékű felhasználáshoz, amelyet egy nagyszabású, tüzérségileg intenzív háború megkövetel.
  • Kijev közben két amerikai vállalattal kötött megállapodást ilyen, 155 milliméteres lőszerek ukrajnai közös gyártásáról – közölte a stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter egy televíziós megszólalásában.
  • Hatalmasak az orosz veszteségek, de a becslések szerint Oroszország képes olyan ütemben új erőket dobni a frontra, ahogy az ukránok felőrlik azokat. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága szerint az orosz erők csak a front keleti szakaszán 11 ezer főt vesztettek novemberben halottak és sebesültek tekintetében.
  • Az orosz haderő a korábbi gépesített támadások helyett egyre inkább kis gyalogsági egységekkel végrehajtott támadásokat használ az Avgyijivka környéki hadműveletek során, és ezekhez jelentősen támaszkodik légi támogatásra is. „A megszálló erők második napja aktívan használják repülőgépeiket és kamikazedrónjaikat is. A harci összecsapások száma pedig jelentősen emelkedett” – mondta el az ukrán haderő szóvivője.
  • A kínai vámstatisztikák szerint a kínai-orosz kétoldalú kereskedelem volumene idén január és november között közel 27 százalékkal, 218,2 milliárd dollárra nőtt. A növekedés túlnyomó részét az Oroszországba irányuló export teszi ki, amely 50 százalékos emelkedéssel 100 milliárd dollár fölé nőtt, a kínai import pedig 11,8 százalékos emelkedéssel 117,8 milliárdos értéken áll.
  • Ukrajna vasúti platformok használatával igyekszik megkerülni a lengyel teherautósofőrök blokádját – az első ilyen szerelvény 23 teherautót juttatott át a határon Lengyelország irányába.
  • Áramtakarékoskodásra kérik az ukrán lakosságot azután, hogy találatot kapott egy ukrán hőerőmű a front közelében. A hatóságok szerint különösen a nap közbeni áramfelhasználást kellene visszafogni, az embereket arra kérik, hogy például a mosógépeket is inkább az esti, éjszakai órákban indítsák el.
  • Japán 4,5 milliárd dollárnyi támogatást, benne egymilliárd dollárnyi humanitárius segélyt ajánlott fel Ukrajnának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!