3p

Az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij szerint a helyzet nehéz, de folymatosan váltják a harcoló egységeket.

  • Legfeljebb 500 ember maradt Vovcsanszk városában (Kharkiv régióban), amely szisztematikus ellenséges ágyúzástól szenved. Az evakuálás folyamatban van - Oleh Szinyehubov, a Harkovi Regionális Katonai Igazgatóság főnöke szerint. „A polgári lakosság evakuálása nem áll le. A jelentések frissítése folyamatban van" – mondta.
  • Az orosz inváziós csapatok rakétatámadást indítottak az északkelet-ukrajnai Szumi város határában. Erről a Telegramon számolt be a Szumi Regionális Katonai Igazgatósága. Amint arról korábban beszámoltak, orosz csapás érte Szumi infrastruktúráját a város külvárosában. Egy civil nőt megöltek.
  • Vasárnap reggel az orosz inváziós csapatok a Dnyeper megszállt bal partjáról lőtték Herszont - a Városi Katonai Igazgatóság vezetője, Roman Mrohko szerint, aki a hírt Telegramon közölte.
  • Már több mint 4 ezer embert evakuáltak Harkiv régió azon településeiről, ahol felerősödtek a harcok. A 2022-ben kidolgozott ütemtervnek megfelelően minden evakuált támogatásban részesül. Közel 900 további helységet jelöltek ki a kitelepítettek számára, és ezt a számot szükség esetén tovább növelik. Ezen kívül megállapodás van érvényben az Ukrán Vasúttal, hogy ha az evakuálás üteme megnő, bizonyos irányokba további vonatok indulnak.

Az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij is nehéz helyzetet lát most
Az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij is nehéz helyzetet lát most
Fotó: t.me/osirskiy

  • Továbbra is feszült a helyzet a fronton, négy területen folytatódnak a heves harcok, és a helyzet gyorsan változik - nyilatkozta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes a Facebookon. Szirszkij szerint ezen a héten jelentősen romlott a helyzet Harkiv régióban, ahol a harcok folytatódnak az orosz államhatár menti határterületeken. „A fronton kialakult nehéz helyzet ellenére az egységeket váltják, hogy pihentessenek a katonák, és helyreállítsák a dandárok harcképességét" - mondta Szirszkij.
  • A vasárnapi imán Ferenc pápa megismételte húsvéti felhívását, az Oroszország és Ukrajna közötti általános fogolycseréért, és a békéért szólított imára, valamint köszönetet mondott az újságíróknak a nyilvános kommunikáció világnapja alkalmából, a Vatican News jelentése szerint. „Ismét kérem az összes fogoly általános cseréjét Oroszország és Ukrajna között, biztosítva minden érintett felet, hogy a Szentszék továbbra is készen áll minden erőfeszítést megtenni e tekintetben, különösen a súlyosan sebesültek és betegek esetében. Imádkozzunk továbbra is a békéért Ukrajnában, Palesztinában, Izraelben, Mianmarban… imádkozzunk a békéért!” – sürgette Ferenc pápa.
  • David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere, miután az orosz inváziós hadsereg sikertelenül próbálta áttörni az ukrán védelmet Harkiv régióban, a folyamatban lévő háború „rendkívül veszélyes" pillanatáról beszélt a Sky Newsnak adott interjújában. „Mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk az ukránoknak" - mondta Cameron a harkivi orosz támadás után. Megemlítette, hogy Nagy-Britannia közelmúltban több évre szóló, Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot jelentett be, amelynek összege 3 milliárd font.

(Ukrinform)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!