3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A délszláv háború óta nem költöttek ennyi pénzt fegyverekre, mint mostanában.

A horvát védelmi minisztérium a 2021 és 2026 közötti időszakban 3,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket, lőszereket és felszerelést - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn, hozzátéve, hogy ebből 223 millió euró értékű támogatást az Egyesült Államok és az Európai Unió nyújt Horvátországnak. Az újság szerint Horvátország a délszláv háború (1991-1995) óta nem költött ekkora összeget fegyverekre, mint ebben az öt évben.

Vadászgépek, radarok

Az említett időszak legnagyobb katonai befektetése a 12 Dassault Rafale F3-R típusú, francia gyártmányú használt vadászgép beszerzése, ezek értéke 1,1 milliárd euró. Hatot jövő év elején, további kettőt 2024 végén, míg a fennmaradó négyet 2025-ben szállítják Horvátországnak.

A harci repülők megérkezéséig Horvátország modernizálja és kibővíti kommunikációs rendszerét öt FPS-117 korai figyelmeztető radarállomással, amelyek értéke 45 millió euró.

Horvátországba tavaly négy amerikai Sikorsky UH-60 Black Hawk típusú harci helikopter érkezett 167,1 millió euró értékben, ebből az Egyesült Államok támogatása 53,3 millió euró volt.

Beindult a költekezés. Fotó: Depositphotos
Beindult a költekezés. Fotó: Depositphotos

Helikopterek amerikai pénzből (is)

Washington további 140 millió dollár értékben támogatja Horvátországot a külföldi fegyveres erők finanszírozási programján keresztül is. Az összeg egy részét további négy Black Hawk helikopter vásárlására fordítja Zágráb, a hiányzó részt pedig saját forrásból fedezi. A beszerzés összértéke 250 millió dollár.

Az említett támogatás keretében a védelmi minisztérium 30 millió euró értékben Javelin páncéltörő rakétarendszereket és 3,1 millió euró értékben RGW 90 vállról indítható páncéltörő rakétákat is vásárol.

A lap rámutatott, hogy a tárca 71,9 millió euró értékben kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer sürgős beszerzésén dolgozik. A Mistral légvédelmi rakétarendszerek és a hozzájuk tartozó M3 típusú rakéták mellett a csomag a logisztikai támogatást is tartalmazza. A minisztérium úgyszintén tárgyal közepes hatótávolságú (30 kilométer) légvédelmi rendszerek beszerzéséről, amelyek értéke 550 millió euró. A beszerzési folyamat idén vagy jövőre indulhat el.

Horvátország 89 darab M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjárművet vásárol az Egyesült Államoktól 145,3 millió dollárért. Az ügylet összértéke 196,4 millió dollár, Amerika támogatása ebből 51,1 millió dollár. A harckocsik 2024 és 2026 között érkeznek meg Horvátországba.

További beszerzések is tervben

A védelmi minisztérium elindította további 30 darab BOV patria CRO harcijármű beszerzését, amelyek értéke 150 millió euró.

A haditengerészet részére két többcélú, rakétarendszerrel ellátott hajó beszerzése is tervben van, ennek értéke 600 millió euró.

Ebben az évben három, jövőre két kisebb hajó érkezik a különleges haditengerészeti erők számára, ezek értéke 6,7 millió dollár, hármat az Egyesült Államok adományoz Horvátországnak.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!