3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

568 napja tart a 3 naposra tervezett háború - az ukrán hadsereg ellentámadása fokozódik, Szevasztopolnál az orosz flotta érzékeny veszteségeket szenvedhetett el. Lezárták a Krími hidat is - összefoglaló.

  • A szerdai, Szevasztopolt ért támadás volt az eddigi legnagyobb csapás, amit Ukrajna az orosz fekete-tengeri flotta ellen végrehajtott. Az ukrán hírszerzés szerint egy nagyobb partraszálló hajót és egy tengeralattjárót ért találat - olyan mértékű károk keletkeztek, hogy a két hadieszközt feltehetően már nem lehet megjavítani. "Nem kommentáljuk, milyen eszközöket használtunk fel a csapáshoz" - közölte a hírszerzési tisztviselő.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja a támadásról: az ukrán fegyveres erők az éjjel tíz pilóta nélkül manőverező repülőgéppel mértek csapást a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze hajógyárra és három tengeri drónnal támadtak a Fekete-tengeri Flotta hajóira. A tárca szerint az orosz légvédelem hét robotrepülőgépet lelőtt, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes tengeri drónt. A manőverező robotrepülőgépek két javítás alatt álló hajót rongáltak meg. 
  • A KARD blog szerint az oroszok a Minszk partraszállító hajót és a Rostov-on-Don tengeralattjárót veszítették el - utóbbi értékét 300 millió dollárra teszik, 2014-ben állították hadrendbe és Kalibr cirkálórakéták hordozására is alkalmas volt.
  • A támadás csütörtökön is folytatódik: öt ukrán drón csapott le csütörtökön egy orosz hadihajóra a Fekete-tengeren, az eszközöket megsemmisítették - közölte az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium azt is közölte, hogy az orosz légvédelem 11 ellenséges drónt semmisített meg a Krím felett.
  • Csütörtökön hajnalban leállították a forgalmat a Krími hídon. Az oroszok álltal megszállt félszigetet a szárazföldi Oroszországgal összekötő hídon átmenetileg leállt a forgalom az Ukrinform szerint átmenetileg leállt. A hídon tartózkodó autósokat arra kérték, hogy "őrizzék meg nyugalmukat és kövessék a közlekedésbiztonsági tisztek utasításait". A forgalom felfüggesztésének okait ugyanakkor nem közölték a híd forgalmának leállításáról szóló orosz források sem.
  • A krími Jevpatoriából viszont ezzel egyidőben robbanásokat jelentettek. Az Ukrinform helyi lakosok beszámolóit idézi, akik szerint dróntámadás okozta a robbanásokat, és valószínűleg egy légvédelmi rendszert ért találat a térségben.
  • Kim Dzsongun oroszországi találkozójukon meghívta hazájába Vlagyimir Putyint, és Putyin elfogadta a meghívást - jelentette csütörtökön a KCNA phenjani állami média. A meghívásra azután került sor, hogy az észak-koreai vezető az orosz elnöknek felajánlotta támogatását Oroszország "szent harcához" a Nyugat ellen egy Oroszország távoli, keleti részén fekvő űrbázison folytatott megbeszélésen. Ugyanitt szóba került az észak-koreai űrprogramhoz nyújtott esetleges orosz segítség is.
  • Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a Biden-kormányzat nem késlekedik majd további szankciókat bevezetni Oroszország és Észak-Korea ellen, ha további fegyverüzleteket kötnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!