4p

Ezt a kérdést teszik fel az ukránok, miután a rakéta-hiány miatt nem tudtak megakadályozni egy orosz légicsapást, amiben több mint egy tucat civil vesztette életét. Napi összefoglaló a háborúból.

  • Kedvezőbb állásokat foglalt el az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadijelentés szerint 15 ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük nyolc Avgyijivkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán csaknem ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 480-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.
  • A BBC szerint Oroszország katonai halálos áldozatainak száma Ukrajnában már meghaladta az 50 ezret. A BBC szerint a hivatalos jelentésekből, a média híradásaiból és a közösségi médiából származó nyílt forrású információkkal dolgoznak, a temetőkben pedig az új sírok segítségével sok elesett katona kilétét sikerült megállapítani. Oroszország nem kívánta kommentálni a közzétett adatokat.
  • Az észak-ukrajnai Csernyihiv városára mért szerdai orosz csapás áldozatainak száma 13-ra emelkedett és 61 embert megsebesült - jelentette az Agence France-Presse (AFP). A sebesültek között két gyermek is van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az eset kapcsán jelezte: az ukrán légvédelemnek nem állt rendelkezésére elegendő muníció ahhoz, hogy a Csernyihivre kilőtt három rakétát megsemmisíthessék. Emiatt újra sürgette szövetségeseit: küldjenek rakétákat Ukrajnának, hogy az orosz légitámadásokat el tudják hárítani.
  • Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba az eset kapcsán azt kérte, hogy Ukrajna ugyanolyan védelmet élvezzen a légitámadások ellen, mint Izrael. "A Közel-Keleten láttuk, hogyan néz ki az emberi életek megbízható védelme a rakétákkal szemben" - írta a közösségi médiában, utalva Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadására, amelyet a nyugati és izraeli erők semlegesítettek.
  • A G7-ek külügyminiszterei szerdai Capri szigeti találkozójukon megvitatják az ukrán légvédelemnek nyújtandó támogatás kérdését - jelentette be a német kormány szóvivője. Az értekezleten Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.
  • Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.  "Az Oroszország háborús bűneinek dokumentálása terén, nevezetesen az ukrán gyermekek kitoloncolásának és erőszakos elszállításának ügyében a német bűnüldöző szervekkel folytatott együttműködésünknek köszönhetően sikerült felderíteni 161 ukrán gyermek németországi tartózkodási helyét" - írta az ukrán rendőrség. Kifejtette, hogy az említett gyermekek után azért kutattak, mert az oroszok az általuk ideiglenesen megszállt területekre, illetve az Oroszországi Föderációba és Fehéroroszországba hurcolták el őket Ukrajnából - írja az MTI.
  • Hollandia újabb három F-16-os harci repülőgépet küldött szerdán a romániai 86-os Borcea légitámaszpontra, ahol tavaly ősszel létrehozták - a NATO-tagálamok és az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítő - Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC). Románia és más NATO-tagállamok katonái mellett a romániai támaszponton képezik ki azokat az ukrán pilótákat is, akik az európai államok által Ukrajnának adományozott F-16-os harci gépekkel fognak repülni.
  • "Ukrajna már nem önálló ország" - mondta szerdán Brüsszelben Orbán Viktor. Közölte azt is, hogy a magyar kormány nem akarja feladni a Magyarország és Oroszország közötti jó gazdasági együttműködést, ugyanis az orosz-ukrán háború nem a magyarok háborúja. Az ukrajnaiak meg akarják védeni a hazájukat, ez az ő döntésük - mondta.  A tűzszünet és a béketárgyalás jobb lenne, mint a háború folytatása, be kell látni ugyanis, hogy Ukrajna nem tud győzni a harcmezőkön - fogalmazott Orbán Viktor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!