4p

Egy kiszivárgott jelentés szerint hat ember egy bérelt jachttal hajózott a vezetékhez szeptemberben - az oroszok szerint ez csak terelés. Bahmutért tovább folyik a véres harc - összefoglaló a háború 378. napjának elején.

  • Megnyílik az út az orosz csapatok számára több ukrán város elfoglalása felé, amennyiben átveszik az ellenőrzést Bahmut felett - figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij a CNN-nek adott interjújában. "Ez taktikai kérdés számunkra - tudjuk, hogy Bahmut után tovább mehetnek" - mondta az ukrán elnök. Az ukrán miniszterelnök-helyettes a regionális médiának azt mondta, hogy kevesebb mint 4000 civil, köztük 38 gyermek maradt Bakhmutban. A városnak, amely a donbászi térségben heves harcok középpontjában állt, a háború előtt mintegy 70 ezer főre becsülték a lakosságát. Tudjuk, hogy Oroszország mit akar ott elérni. Oroszországnak valamilyen győzelemre van szüksége - legalább egy kis győzelemre - akár úgy is, hogy mindent lerombolnak Bahmutban, akár minden ottani civilt megölve" - mondta Zelenszkij.
  • Orosz részről "20-30 ezer áldozatot" - halottat és sebesültet - követelt eddig a Bahmut elfoglalására irányuló támadássorozat nyugati tisztviselők becslése szerint. Bár az ukrán veszteségekre vonatkozóan nem közöltek konkrét számot, a tisztviselő szerint ennél "lényegesen kevesebb" lehet. Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War szerint Ukrajna Bahmut védelmével arra kényszeríti Oroszországot, hogy költséges csatát vívjon egy olyan városért, amely "sem hadműveleti, sem stratégiai szempontból nem bír jelentőséggel". Bár Bakhmut önmagában nem bír jelentős stratégiai értékkel, közúti összeköttetése Kramatorszkkal és Szlovjanszkkal - két sűrűn lakott, ipari központtal - azt jelenti, hogy ezek a városok kerülhetnek legközelebb Oroszország célkeresztjébe, ha sikerül átvenniük az irányítást.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik szerdán Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek az orosz invázió egy évvel ezelőtti kezdete óta ez a harmadik ukrajnai látogatása. Az MTI tudósítása szerint a főtitkár kedd reggel érkezett Lengyelországba, ahonnan még aznap továbbutazott Ukrajnába, hogy az ukrán gabonaexportról szóló egyezmény meghosszabbításáról tárgyaljon - közölték szóvivői, Stéphane Dujarric és Farhan Haq. A megállapodás keretében eddig mintegy 20 millió tonna gabonát exportáltak, a novemberben meghosszabbított szerződés március 18-án jár le. Moszkvai látogatás nem szerepel a napirenden, de elutazása előtt António Guterres telefonon tárgyalt Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettessel.
  • A New York Times és a Die Zeit című német lap értesülései szerint európai és amerikai hírszerzési tisztviselők olyan előzetes információk birtokába jutottak, amelyek arra utalnak, hogy egy ukránbarát szabotőrcsoport állhatott az Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi felrobbantása mögött. A német nyomozók úgy vélik, hogy a csővezetékek elleni támadást egy hatfős csapat hajtotta végre egy jacht használatával, amelyet egy Lengyelországban bejegyzett, két ukrán állampolgár tulajdonában lévő cég bérelt - írja a Die Zeit. Oroszország szerint az új információ csak figyelemtelterelés. Moszkva Egyesült Államokbeli nagykövetsége azt tette közzé, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok kiszivárogtatása "nem több, mint kísérlet arra, hogy összezavarjanak mindenkit, aki őszintén szeretné kideríteni az igazságot ebben a kirívó bűncselekményben" - írja a The Guardian.

  • Március 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4214 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3553 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ukrajnai háború elől 2023. március 7-én 38 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!