<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A háború éjszakai fejleményei.

  • Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajna Hősének tüntette ki Olekszandr Matszijevszkij katonát, akit kamerák előtt géppuskával végeztek ki, miután oroszok elfogták. Zelenszkij azt mondta: „Ma Ukrajna Hőse címet adományoztam Olekszandr Matszijevszkij katonának. Egy ember, akit minden ukrán ismerni fog. Egy ember, akire örökké emlékezni fognak. Bátorságáért, Ukrajnába vetett bizalmáért és a »Dicsőség Ukrajnának!«-ért.”
  • Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök felszólította Ukrajna politikai vezetését, hogy maradjanak távol a grúz belpolitikától. A kritika azután hangzott el, hogy az ukrán politikai vezetők szolidaritásukat fejezték ki a Tbilisziben tüntetők iránt. Garibasvili „közvetlen beavatkozásként” jellemezte a georgiai politikával kapcsolatos megnyilvánulásukat, és azt mondta ukrán kollégáinak, hogy „vigyázzatok magatokra és hazátokra, mi pedig vigyázni fogunk a mi országunkra”.
  • Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök hivatalos látogatásra érkezett Iránba, hogy találkozzon a helyi vezetőkkel, és megvitassa a „kereskedelmi és gazdasági együttműködést”.

Alekszandr Lukasenka, Putyin egyik legfontosabb szövetségese Iránban tárgyal együttműködésről. Fotó: Depositphotos
Alekszandr Lukasenka, Putyin egyik legfontosabb szövetségese Iránban tárgyal együttműködésről. Fotó: Depositphotos

  • Az ukrán hadsereg szerint partizántámadásokról érkeztek jelentések Herszon régió oroszok által megszállt részén egy vasúti sín ellen. Az Ates partizáncsoport által közzétett videón az látható, ahogy felrobbantják az Abrikoszivka és Radenszk közötti vasúti pályát.
  • Az ukrán különleges erők Kraken egysége dróntámadásban semmisített meg két orosz megfigyelőtornyot Brjanszkban. A harmadik torony március 5-én megsemmisült.
  • Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója közzétett egy videót a Telegram csatornáján, amelyen látható, hogy a Donyeck régióban található Vuhledar város ellen gyújtóbombákkal támadnak.
  • Ukrajna és Oroszország is azt állította, hogy az elmúlt 24 órában több száz ellenséges katonát öltek meg a Bahmutért vívott harcban, Kijev elhárította a támadásokat, és a várost kettészelő kis folyó jelenti az új frontvonalat. Szerhij Cserevatyi ukrán katonai szóvivő azt állította, hogy Bahmutban 221 Moszkva-barát katona vesztette életét, és több mint 300-an megsebesültek. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 210 ukrán katona vesztette életét a frontvonal tágabb donyecki részén.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az ukrán hadsereg öt területen több mint 92 orosz támadást vert vissza az elmúlt nap folyamán.
  • A török védelmi miniszter, Hulusi Akar kijelentette: úgy véli, hogy az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját lehetővé tevő megállapodást március 18-ától meghosszabbítják. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy képviselőik még nem vettek részt a megállapodás meghosszabbításáról szóló tárgyalásokon.

(The Guardian)