2p

A nemzetbiztonsági szakértő szerint várhatóan először az északi részt "tisztítják meg" a Hamásztól, majd jön a déli is, így szerinte a háború még mindig csak az elején tart.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint most még "csak" az északi résszel foglalkozik Izrael, de a déli is sorra kerül majd. Mindenesetre a Gázai övezet teljes egészét az izraeli hadsereg már körbevette, "se ki, se be" - nyilatkozta az Infostartnak.

A szakértő úgy látja, az izraeli hadsereg Gáza városába történő behatolása következik – jelenleg a város szélén van –, és azokat a házakat, amelyek nincsenek lerombolva, végig fogják nézni, mindent ellenőriznek; "valószínűleg itt kemény harcokra kerül sor". Külön feladatként vár Izraelre az alagutak feltárása, ami szintén lassítja, bonyolítja a műveletet, és egyáltalán nem veszélytelen, de várható lépés.

A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg egyik tüzérségi harcjárműve a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben. Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke
A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg egyik tüzérségi harcjárműve a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben. Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Szó volt arról, hogy legyen tűzszünet, de a szakértő szerint erre semmi esély, mert Izrael szerint ez alatt a Hamász lélegzethez jut,

"Izraelnek nem érdeke, hogy a Hamász újabb erőket csoportosítson. Sajnos porig fogják rombolni Gázát, más megoldás nincs. Nem tudnak mást csinálni, mert ha beveszi magát a Hamász egyes épületekbe és onnan támad, valamint alagutakat használ, másként nem lehet megállítani" – magyarázta.

A szakértő szerint a háború teljes és végleges befejezésének feltétele a Hamász teljes kifüstölése a területről. Ez akár egy év is lehet, vagy még ennél is több.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!