<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A hírek szerint a harmadik ciklusát kezdő Hszi Csin-ping kínai elnök Putyin jövő heti meglátogatása után telefonon Zelenszkijjel is beszélne.

 • Az Európai Unió ismét meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, ezúttal hat hónappal, szeptember 15-ig – tette közzé a brüsszeli testület. A szankciók 1473 természetes személyt és 205 szervezetet érintenek.
 • Az Oroszország által Ukrajnában kitűzött célokat jelenleg csak katonai eszközökkel lehet elérni – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.
 • Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, akit hétfőn fogadott Vlagyimir Putyin elnök, a találkozón azt hangoztatta, hogy a csecsenek egyöntetűen támogatják az ukrajnai "különleges hadműveletet", úgy vélik, hogy annak céljait el kell érni, és készek a győzelemig harcolni. Kadirov arról biztosította Putyint, hogy nem fogja cserbenhagyni őt. Az orosz elnök kijelentette, hogy efelől nincsenek kétségei, és méltatta a csecsen harcosok teljesítményét, akiknek köszönetet mondott.
 • A Wagner orosz zsoldoscsoport rohamosztagjai igyekeznek betörni Bahmut központjába. Több irányból támadják a Donyeck megyei települést, megpróbálnak áttörni az ukrán védelmen a város központjáig, ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvednek – közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.
 • A nemzetközi büntetőbíróság két, az ukrajnai orosz invázióhoz köthető háborús bűnügyet kíván megnyitni, és több ember ellen is elfogatóparancsot fog kérni – jelentette a New York Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
 • Hszi Csin-ping, Kína elnöke a jövő héten Oroszországba látogat – értesült a Reuters. A Wall Street Journal szerint pedig Hszi azt is tervezi, hogy a háború kezdete óta először beszél Volodimir Zelenszkijjel. A kínai elnök virtuálisan fog beszélni ukrán kollégájával, valószínűleg a jövő heti moszkvai látogatása után – jelentette a lap az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.
 • Hétfőn megkezdődtek a tárgyalások az ENSZ-tisztviselők és az orosz külügyminiszter-helyettes között az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből származó gabona biztonságos kivitelét lehetővé tévő megállapodás esetleges meghosszabbításáról – közölte a genfi orosz diplomáciai képviselet. Oroszország lehetségesnek tartja a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását, de a jelenlegi 120 nap helyett 60 napos prolongálást javasol.

Hszi Csin-ping Putyin után Zelenszkijjel is beszél? Fotó: Depositphotos
Hszi Csin-ping Putyin után Zelenszkijjel is beszél? Fotó: Depositphotos

 • Andrij Jermak, az ukrán elnökség hivatalának vezetője szerint az orosz erők két rakétát lőttek ki egy avdiivkai iskolára. A támadásban egy helyi lakos az életét vesztette.
 • Egy magas rangú orosz parlamenti képviselő hétfőn a parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot arról, hogy 2026-ig 21-30 évre emeljék a sorköteles kort a jelenlegi 18-27 évről – írja a Reuters.
 • Az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy Donyeck megszállt régióiban az Oroszország által telepített hatóságok azt állítják, 2022. február 17-e óta csaknem 4500 ember halt meg az ukrán fegyveres erők ágyúzásai következtében.
 • Vlagyimir Putyin egyik legfőbb szövetségese, Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára hétfőn azt mondta, kétségei vannak afelől, hogy az Északi Áramlat vezetékeket egy ukránbarát csoport robbantotta volna fel, és hogy Moszkva még mindig ne tudná, hogy pontosan ki áll az akció mögött.
 • Az orosz ipari minisztérium hétfőn közölte, hogy kibővíti azon márkák listáját, amelyek a védjegytulajdonos engedélye nélkül importálhatók, és olyan cégektől származó árukat is tartalmaznak, mint az IKEA, valamint az amerikai Hasbro és Mattel játékgyártók.
 • Kirill moszkvai pátriárka gratulált Ferenc pápának a megválasztásának 10. évfordulója alkalmából. A pápa és a pátriárka viszonya Oroszország ukrajnai inváziója óta feszült. A pátriárka hangos támogatója volt Oroszország katonai akciójának, míg Ferenc pápa rendszeres vatikáni beszédei során gyakran a békére szólított fel.

(MTI, The Guardian)