<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az éjjeli fejlemények egy helyen, röviden.

 • "A kulcs most a sebesség és az elegendő mennyiség" - mondta Zelenszkij éjjeli videóbeszédében a várható tankok szállításával és a haderő kiképzésével kapcsolatban.
   
 • Németország döntése arra késztette az ukrán kormányt, hogy több nehézfegyverzetet kérjen. Zelenszkij és miniszterei tabukat dönthetnek meg többek között azzal, hogy olyan sugárhajtású repülőgépeket kérnek, mint például az Egyesült Államokban gyártott F16-osok. Ukrajna külügyminisztere elmondta: beszélt lengyel kollégájával a további katonai segélyekről, beleértve a vadászrepülőgépeket is. Ilyen kérést többször sikertelenül terjesztették a NATO-szövetségesek elé.
   
 • A német külügyminiszter nyíltan kijelentette, hogy a nyugati szövetségesek háborút folytatnak Oroszország ellen.
   
 • Az orosz külügyminisztérium szóvivője azonnal ráugrott a kijelentésre: ez újabb bizonyíték arra, hogy a nyugati szövetségesek mindvégig háborút terveztek Oroszország ellen.

Peszkov szerint bukott terv a tankok szállítása. Fotó: MTI / EPA / Pool / Samil Zumatov
Peszkov szerint bukott terv a tankok szállítása. Fotó: MTI / EPA / Pool / Samil Zumatov

 • A németországi orosz nagykövetség azzal vádolta Berlint, hogy az ukrajnai konfliktust és konfrontáció új szintjére emeli. A Leopard tankok szállításának jóváhagyásáról szóló döntés azt jelenti, hogy a német kormány végleg megtagadja a Moszkva iránti történelmi felelősséget.
   
 • A Kreml lealacsonyította a nyugati harckocsik hatását, mondván az Ukrajnának nyújtott katonai segély "ugyanúgy ég, mint a többi". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Leopard 2 és az Abrams tankok várható átadását Ukrajnának "bukott tervnek" minősítette.
   
 • Ukrajnában szombat óta 15 magas rangú tisztviselő távozott posztjáról, közülük hat az ellenük felhozott korrupciós vádak miatt.
   
 • Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kér a Nyugattól, amint Bahmutban heves harcok dúlnak. Zelenszkij elnök ez ügyben tegnap tárgyalt a NATO főtitkárával.
   
 • Putyin újabb, akár 200 ezer fős mozgósítási hullámot fontolgat – írja a CNN hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva. A tervezetet „csendben” végeznék, hogy ne háborítsák fel a lakosságot. A kezdeti, csaknem egy évvel ezelőtti invázióban kevesebb, mint 150 ezer katona vett részt.