4p

A Wagner zsoldoshadsereget és állítólag orosz nukleáris fegyvereket is befogadó Fehéroroszország vezetője ma Szentpétervárra utazik. Az éjjel Odesszát érte újabb raétatámadás, civil áldozattal - a legnagyobb templomot is találat érte. Összefoglaló.

  • Oroszország vasárnap kora reggel újabb éjszakai támadást indított a fekete-tengeri Odessza kikötője ellen, amelynek során egy ember meghalt, 19 ember, köztük négy gyermek megsebesült, valamint lakóházakat és vallási infrastruktúrát rongáltak meg - közölték ukrán tisztviselők. Oroszország nagy pontosságú Onyx rakétákat és tengerről indított Kalibr cirkálórakétákat lőtt ki Odesszára. A város legnagyobb ortodox temploma, az 1809-ben felszentelt Szaszo-Preobrazsnyij székesegyház is súlyosan megrongálódott a támadásokban.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton telefonon egyeztetett egymással arról, hogy Oroszország a minap felmondta a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezményt, valamint Ukrajna NATO-hoz fűződő viszonyáról is eszmét cseréltek. Stoltenberg a beszélgetés után írt Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "Határozottan elítéljük Moszkva kísérletét arra, hogy fegyverként használja az élelmiszereket. A szövetségesek Ukrajna mellett állnak, ameddig csak szükséges, és a NATO-csúcstalálkozó óta Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha" - írja az MTI.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő vasárnap Szentpéterváron találkozik. A találkozóra két nappal azután kerül sor, hogy Moszkva figyelmeztette Lengyelországot, hogy a szomszédja és leghűségesebb szövetségese, Fehéroroszország elleni bármilyen agresszió Oroszország elleni támadásnak minősül. Varsó korábban közölte, hogy csapatokat vonultat keletre, mivel aggódik a Wagner orosz zsoldoscsoport fehéroroszországi jelenléte miatt.
  • Újabb elemzések érkeztek Igor Girkin korábbi orosz hírszerző tiszt és vezető nacionalista katonai blogger letartóztatásáról - írja a The Guardian. Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai kutatóintézet szerint a Girkin szélsőségességért történő letartóztatásával kapcsolatos további részletek továbbra is a Kreml frakciói közötti erőviszonyok eltolódására és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálaton (FSZB) belüli jelentős törésvonalak kialakulására utalnak. Az ISW szerint Girkin letartóztatása nem váltott ki olyan széles körű felháborodást az orosz ultranacionalista közösségben, mint néhány korábbi hasonló esetben, ami arra utal, hogy az információs téren belül egyre nagyobb a széttöredezettség. Az ISW szerint Girkin letartóztatása valószínűleg nem az orosz ultranacionalista közösség cenzúrázására irányuló szélesebb körű erőfeszítést jelzi, hanem inkább a közösség egy bizonyos, a Kremllel szemben hangosan ellenséges szegmensének elhallgattatására tett kísérletnek tekinthető.
  • Meghalt egy orosz haditudósító és hárman megsebesültek szombaton Zaporizzsja régióban egy ukrán támadásban, amelyben Moszkva szerint kazettás bombákat használtak az ukrán erők. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint orosz újságírók tűz alá kerültek a zaporizzsjai régióban. A sebesült tudósítókat evakuálták a harctérről, de Rosztyiszlav Zsuravljov, a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tudósítója kórházba szállítás közben életét vesztette. A kazettás bombák használatát sok ország tiltja, mert nagy területen szórnak szét bombákat, amelyeknek a repeszei a polgári lakosságot is veszélyeztethetik. A fel nem robbant bombák pedig akár évekkel később is veszélyesek lehetnek. Korábban a konfliktusban csak Oroszország vetett be kazettás bombákat (épp tegnap sebesült meg egy ilyen támadásban egy német fotóriporter), de júliusban Ukrajna is kapott  kazettás bombákat az Egyesült Államoktól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!