<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt órák eseményeinek összefoglalója.

 • Moszkva megpróbálja visszaszerezni a Fekete-tenger felett lezuhant amerikai katonai drón roncsait - az esettel kapcsolatban Washington két orosz vadászgépet okol. Amerikai tisztviselők szerint azonban a roncsok olyan mélyen lehetnek, hogy a kiemelésük lehetetlen, és egyébként sem lenne valódi hírszerzési értéke.
   
 • Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint vizsgálják az incidenst, mellyel kapcsolatban az Egyesült Államok szorosan együttműködik a szövetségeseivel.
   
 • Az ukrán szárazföldi erők Bahmut közelében lelőttek egy orosz vadászgépet - ezt az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak közölte, aki hozzátette: a kijevi erők előnyre tettek szert a város északi részén.
   
 • Moldova nem kap többé orosz gázt, és nem tűri el tovább a Gazprom zsarolását a szállítások kifizetésével kapcsolatban - mondta Victor Parlicov, az ország energiaügyi minisztere. A Gazprom december óta ugyanis csak az Oroszország által támogatott Dnyeszteren túli szeparatista régiót látja el gázzal.

  Megsemmisült orosz tankok. Fotó: Volodimir Zelenszkij, Facebook
  Megsemmisült orosz tankok. Fotó: Volodimir Zelenszkij, Facebook

 • Az ukrajnai orosz műveletek általános üteme csökken az előző hetekhez képest a jelentős humán- és eszközveszteség miatt. A napi orosz szárazföldi támadások száma 90-100-ról 20-30-ra csökkent.
   
 • A lengyel titkosszolgálatok hatástalanítottak egy Oroszországnak dolgozó kémhálózatot. Hat külföldit vettek őrizetbe a keleti határnál, a gyanú szerint vasúti szabotázst készítettek elő. A támadók rejtett kamerákat telepítettek a legfontosabb útvonalakra, és a képet továbbították az internetre. Többek között a Rzeszow melletti Jasionka repülőtér közelében lévő vasúti szakaszokon rögzítették a forgalmat, ahová nyugati fegyverek és lőszerek érkeznek, mielőtt Ukrajnába küldik őket.
   
 • Az olasz hírszerzés a múlt héten arról tájékoztatta a kormányt, hogy a Kreml merényletet tervez Guido Crozetto védelmi miniszter ellen, amiért 15 millió dollár jutalmat tűztek ki.
   
 • Az olasz különleges szolgálatok aggodalmát Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció volt elnökének "dühkitörései" váltották ki, aki tavaly "ritka bolondnak" nevezte Crozettót, amiért azt mondta, ha orosz tankok lépnek be Kijevbe, megkezdődik a harmadik világháború. A "Wagneristák" két európai sejtjük egyikének segítségével hajthatnának végre a merényletkísérletet - Szerbiából vagy Észtországból.
   
 • Törökország kész átengedni az amerikai hadihajókat a Boszporuszon az MQ-9-es és Szu-27-es "incidens" miatt.
   
 • Spanyolország hat darab Leopard 2A4 harckocsit küld Ukrajnába a közeljövőben.
   
 • Az FSzB őrizetbe vett egy nőt az orosz távol-keleti Habarovszk városában, aki a gyanú szerint 2500 rubelt (33 dollárt) adományozott az ukrán fegyveres erőket támogató jótékonysági szervezetnek. A nőt árulással vádolják.
   
 • Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyja kilencvenöt nehézfegyverszállító közös könnyű harcászati jármű (JLTV) és kapcsolódó felszerelések eladását Románia kormányának 104,0 millió dolláros költséggel.