6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya az ukrán határ „ideiglenes” lezárását fontolgatja az áruk tekintetében, az alacsony árú ukrán gabona miatti feszültségek miatt.

 • A jelentések szerint az ukrán különleges erők több tagja meghalt egy a Herszon megyei, a Fekete-tengerbe mélyen benyúló Tendra-fok elleni támadásban. Az ukrán különleges hadműveleti erők megerősítették a veszteségekről szóló hírt, és hozzátették, hogy az elesett hősök hátra maradtak, hogy biztosítsák a fő kontingens kitörését.

Az ukránok újabb védelmi vonalakat építenek. Fotó: MTI/EPA/LUSA
Az ukránok újabb védelmi vonalakat építenek. Fotó: MTI/EPA/LUSA

 • Oroszország csütörtökön azt állította, hogy csapatai ismét behatoltak Robotine faluba, amelyet Ukrajna 2023 augusztusában foglalt vissza a megszállóktól a nyári ellentámadások során. Az orosz állami Interfax hírügynökség a védelmi minisztériumra jelentésére hivatkozott, amely szerint az orosz katonák elfoglaltak néhány épületet, de nem világos, hogy az ukrán csapatok teljesen kivonultak-e a faluból. Megbízható forrásból nem érkezett megerősítés. A Robotine, Zaporizzsja városától délkeletre, Zaporizzsja megyében a front déli szakaszán.
 • Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az ukrán erők 10 orosz repülőgépet lőttek le ugyanennyi nap alatt. A legutóbbi trófeájuk pedig két Szu-34-es orosz vadászbombázó volt február 27-én.
 • Az orosz védelmi minisztérium szerdán az állami médián keresztül azt állította, hogy csapatai elfoglalták a kelet-ukrajnai Petrovszkét, amely falut korábban Ukrajna Sztyepove névre keresztelt át.
 • Az orosz erők 42 támadásban 11 településre mértek csapást szerdán a Szumi megye határán – jelentette a regionális katonai közigazgatás a Kyiv Independent szerint. Áldozatokról vagy a helyi infrastruktúra károsodásáról nem érkezett jelentés.
 • Egy dél-oroszországi bíróság 11 év és hat hónap börtönbüntetésre szabott ki egy ukrán férfira, miután elítélte kémkedésért, mert titkos rakétaalkatrészeket próbált beszerezni Ukrajna számára - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

Moldovai feszültség

 • Az Egyesült Királyság kormánya szerdán kijelentette, hogy az, hogy Ukrajna hogyan használja fel az adományozott cirkálórakétákat, „az ukrán fegyveres erők dolga.” E bejelentésre Olaf Scholz német kancellár megjegyzései után került sor, aki szerint angol és francia részvétel is van Ukrajnában a tűzvezetés irányításában, de Németország semmiképp nem avatkozna be hasonló módon a Taurus rakétáinak küldésével.

 

Olaf Scholz talán könnyelmű kijelentést tett? Fotó: Depositphotos
Olaf Scholz talán könnyelmű kijelentést tett? Fotó: Depositphotos

 • Az ukrán külügyminisztérium szerdán óva intett attól, hogy Oroszország bármilyen módon beavatkozzon Moldova Ukrajnával szomszédos, szakadár Dnyeszteren túli (Transznyisztria) régiójában. A terület szeparatista vezetői Moszkvához fordultak „védelemért”. Ezt a trükköt korábban Oroszország más országok megszállásának igazolására is használta – figyelmeztet a Guardian. Transznyisztria elsősorban orosz nyelvű régió, amely jogilag Moldova része. 2022 februárjában Ukrajna teljes körű invázióját megelőzően az oroszok által támogatott ukrajnai fegyveresek is kérték Moszkva „védelmét”.
 • A moldovai kormány propagandaeseménynek nevezte a transzisztriai szeparatisták kérését.

Balkán körút

 • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a közös fegyvergyártás ötletét szorgalmazta a délkelet-európai országok csúcstalálkozóján az albán fővárosban, Tiranában. Zelenszkij ukrán-balkáni védelmi fórum megtartását javasolta Kijevben vagy egy balkáni fővárosban, hasonlóan a brit és amerikai fegyvergyártó cégek tavalyi kezdeményezéséhez. A csúcstalálkozón a 10 ország által aláírt közös nyilatkozat szerint vezetőik készek részt venni egy ukrán vezetésű békecsúcson tavasszal Svájcban, hogy megvitassák Zelenszkij béketervét.
 • A NATO-tag Albánia, Bulgária, Észak-Macedónia, Montenegró és Románia, csatlakoztak az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, és fegyvereket és felszereléseket küldtek Ukrajnának. A Balkánnak a volt Jugoszláviából megmaradt részein jelentős fegyveripar működik. Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és sem Belgrád, sem Kijev nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Fokozódó diplomácia, határfeszültség

 • Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
 • Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya az ukrán határ „ideiglenes” lezárását fontolgatja az áruk tekintetében, az alacsony árú ukrán gabona miatti feszültségek miatt. „Az ukrán féllel a határ ideiglenes lezárásáról, általában a kereskedelem leállításáról tárgyalunk.” Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes azonban kijelentette: „Ukrajna nem fogja lezárni a határait Lengyelországgal. Ukrán részről senki nem tárgyal erről. Népünk az orosz agresszorral vívott háborúban létéért küzd. Számunkra a stabil határ túlélés kérdése.”
 • Ukrajna Oroszország elleni sikerének biztosítása „nemzedékünk legnagyobb próbája” – mondta szerdán Andrew Mitchell, az Egyesült Királyság külügyminisztere. Hozzátette: „A G20-ak külügyminiszteri találkozóján egyértelmű volt, hogy kevés illúzió van azzal kapcsolatban, amit Oroszország tesz, és hogy az ENSZ és Nagy-Britannia is aláhúzta, hogy milyen veszélyesek Putyin tettei az egész világra nézve”.

Lavrov bejárja a világot. Fotó: MTI
Lavrov bejárja a világot. Fotó: MTI

 • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter péntektől diplomáciai fórumon vesz részt Törökországban – közölték az országok kormányai. Marija Zaharova orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Lavrov találkozni fog Hakan Fidan török kollégájával.
 • Kína eurázsiai megbízottja, Li Hui a héten Oroszországba, Ukrajnába és az EU központjába érkezik. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Li Franciaországba, Németországba és Lengyelországba is ellátogat.

Hozzánk továbbra is menekülnek

 • Az ukrán-magyar határszakaszon 4990-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5348-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

(The Guardian/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!