5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyugati országok várhatóan folytatják Ukrajna támogatását. Legalábbis erre utalnak a francia elnök szavai. 

 • Két orosz hírügynökség, a TASZSZ és a RIA Novosztyi hamisan állították, hogy az orosz erőket visszavonják Herszon megye megszállás alatt lévő területéről a Dnyeper (Dnyipro) bal partjáról a Krím felé „jobb pozíciókba”. A hadügyminisztérium provokációnak minősítette az álértesülést.
 • Bahmuttól délre az oroszok igyekeznek visszafoglalni a korábban elveszett területeket, de esik az eső, ami sártengerré változtatta a terepet.
 • Hárman meghaltak és 25-en megsebesültek a legutóbbi orosz rakétacsapás nyomán Herszon régió felszabadított részén.
 • Emmanuel Macron, Franciaország államfője egy sajtóinterjúban azt mondta, ha Oroszországnak  megengednék, hogy megnyerje a háborút, akkor új imperialista hatalom jönne létre Európában. Ez elsősorban a közép-ázsiai és kaukázusi volt szovjet tagköztársaságokat fenyegetné, ám ezenfelül az egész európai kontinensre veszélyt jelentene. Ez a mondat alátámasztja azokat az értesüléseket, amelyek szerint a nyugat-európai országok készek pótolni az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás esetleges csökkenését.

Mecron megszólalt, erőseket mondott. Fotó: MTI
Mecron megszólalt, erőseket mondott. Fotó: MTI

 • Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke nem tartja szilárdabban kezében a hatalmat, mint a júniusi Wagner-lázadás idején – véli Candace Rondeaux, a New America kutatóintézet szakértője. A közvélemény már nem hiszi el, hogy az államfő megkérdőjelezhetetlenül ura a helyzetnek Oroszországban. Először jelentek meg olyan hirdetések az orosz közösségi médiában, amelyek harci szolgálatra keresnek nőket. A feladó a hadsereg irányítása alatt álló Redut PMC magánbiztonsági szervezet. Ezt megelőzően júliusban derült ki, hogy orvos, szakács és más front mögötti szolgálatra keres nőket a katonaság. Korábban, 2023 márciusában arról érkezett hír, hogy a börtönökből tobo oznak nőket, akik talán a frontra is eljutottak. Vajon a 2016-ban létrehozott Redut PMC magánmilícia a Wagner PMC örökébe léphet-e? – hasonlította össze a két szervezetet Candace Rondeaux, a New America kutatóintézet szakértője. Ennek a szervezetnek a tagjait ugyanúgy az orosz hadsereg elitalakulataiból toborozzák, mint a Wagneréit, és a Redut is részt vett akciókban Irakban és Szíriában. A szervezet élén Konsztantyin Mirzajanc, egy tapasztalt katonai parancsnok áll, akit korábban gyilkossággal vádoltak. Szemben Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner vezérével, akit a szentpétervári maffiához kötöttek szoros szálak, Mirzajanc a moszkvai szervezett bűnözéshez kötődik. A katonai vezetés rövidebb pórázon tartja őt, mint Prigozsint, nincs önálló vállalkozói tapasztalata és személyes hatalma. A szakértő szerint ha a Redut olyan önálló, erős szereplővé tudná kinőni magát, mint a Wagner, az azt jelentené, hogy Putyin kezéből kicsúszik a hatalom. Ennek most semmi jele.
 • Összesen 450 ezer látogatója volt a nemzetközi Oroszország expónak a november 4-ei nyitást követő első négy napban. A kiállításon minden régiónak önálló pavilonja van, ezentúl a legnagyobb vállalatok, köztük a Gazprom, a Rosztatom és a Szberbank hivatott bemutatni az ország erejét.
 • A Kreml visszautasította Jacob Aarup-Andersen, a dán Carlsberg vezérigazgatója állítását, miszerint az orosz kormány „ellopta” a cég oroszországi leányvá külügyminisztérium szerint a vállalat az orosz törvényekkel összhangban került ideiglenesen állami ellenőrzés alá. Élére Taimuraz Bollojevet, Vlagymir Putyin régi szövetségesét állították. A Calrsberg nem engedélyezte, hogy a sörgyártás a cég márkanevei alatt folytatódjon.
 • A katonai egyszeregy szerint egy háború megnyeréséhez minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni, amit csak lehet, a lehető leghatékonyabb módon – véli Boris Bondarev orosz diplomata, aki hazája Ukrajna ellen indított agressziója elleni tiltakozásként lemondott posztjáról és emigrált. Ennek tükrében szerinte a nyugato országok habozó, lassú támogatása, a legjobb fegyverek ideiglenes vagy még most is tartó visszatartása tehető felelőssé azért, hogy az ukrán hadsereg 2023-as nyári offenzívája kevés sikert hozott.
 • A 23 éves Ivan Minajev, azaz Xolidayboy, a TikTok egyik orosz sztárja egy nyilvános rendezvényen Sztavropolban összeesett, miután megkapta katonai behívóját. Az influencer make up-ot használ, egyebek mellett festi a körmeit, ami igencsak szokatlan Oroszországban a férfiak körében. Az elmúlt időszakban azzal vádolták, hogy Ukrajnát támogatja a háborúban.
 • Öt bolgár állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedtek, jövőre állítanak bíróság elő a brit hatóságok. A vádlottak 2020 augusztusa és 2023 februárja között láthatták el információval az orosz hírszerzést. Ketten közülük tíz évvel ezelőtt érkeztek Nagy-Britanniába.
 • Egy „terroristacsoport” több mint harminc tagját likvidálta egy légi csapásban az orosz légierő Szíria tengerparti Idlib tartományában – jelentette be a védelmi minisztérium.
 • Az orosz hatóságok tagadják, hogy a Kreml lenne a hátterében annak, hogy Párizs egyik külvárosában a házak falára Dávid-csillagokat festettek. A francia vizsgálatok szerint külföldiek rendelhették meg az akciót, amivel arra céloznak, hogy oroszok lehettek. Párizsban nőtt a feszültség a nagy zsidó és arab közösség között a Hamász Izrael elleni terrortámadása után.

BBC, Guardian, Times Radio, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!