<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.

 • Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, "széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért". A dokumentum szerint a felek "sziklaszilárdan elkötelezettek abban, hogy Oroszországot felelősségre vonják a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért, amelyeket reguláris fegyveres erői és segédcsapatai elkövettek, ideértve a zsoldos egységeket is".
   
 • Ismét orosz rakéták csapódtak Herszon városába, ahol megszüntette az áramellátást. A helyi hatóságok szerint a város körülbelül kétharmadában volt áram csütörtök este.
   
 • Vitalij Klicsko Kijev polgármestere arra szólította fel a lakosságot, hogy a teljes áramszünet esetére felkészülve készletezzenek fel vizet, élelmiszert és meleg ruhát.

Ukrán biztonsági erők tagjai orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületek között a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 9-én. Fotó: MTI/AP/Leo Correa
Ukrán biztonsági erők tagjai orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületek között a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 9-én. Fotó: MTI/AP/Leo Correa

 • Az ukrán fegyveres erők eddig 10-13 ezer katonát veszítettek a háborúban - közölte Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó.
   
 • Az ukrán elnök szerint az orosz csapatok bevonulása óta több mint 1300 foglyot küldtek vissza Ukrajnába.
   
 • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pekingi látogatása során sürgette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy használa ki országa befolyását Oroszországra az ukrajnai háború ügyében. Hszi elnök világossá tette, hogy Kína nem ad fegyvereket Oroszországnak és a nukleáris fenyegetést is elfogadhatatlannak tartja.
   
 • Ukrajna korlátozni fogja az országban működő vallási szervezeteket, melyek kapcsolatban állnak Oroszországgal. "A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács arra utasította a kormány, hogy készítsen törvényjavaslatot az oroszországi befolyási központokhoz kapcsolódó vallási szervezetek tevékenységének megtiltásáról" - mondta Zelenszkij.
   
 • Az oroszok váratlanul újra a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát támadták - ezt a város polgármestere jelentette be a Telegram csatornáján. A támadás következtében a helyi infrastruktúra épületei állnak lángokban.
   
 • Az ukrán oldalon fennálló áramszünet miatt szünetel a határforgalom a beregsurányi közúti átkelőhelyen csütörtök estétől - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. Azt írták: a leállás a ki- és belépőforgalmat egyaránt érinti.