<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Még mindig tartják állásaikat Bahmutnál és más Donyec megyei településnél.

Mihajlo Podoljak az ukrán elnök főtanácsadója az olasz La Stampa című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Ukrajna két hónapon belül megindíthatja az ellentémadást - idézte a politikust pénteken délután az UNN ukrán hírszolgálat.  

"Kizavarjuk az oroszokat Bahmutból, aztán összevonásokatat hajtunk végre másutt. Teljesen átszervezzük erőinket a kövekező két hónapban." - mondta és megismételte, hogy ehhez még több fegyver és lőszer kell, egyebek között 155 milliméteres tüzérségi lőszerek és messzehordó tüzérségi eszközök, rakéták.  

 • Az orosz légierő a donyecki régióban lévő Marjinka felett lelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, ezzel együtt az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 400 repülőgépet veszítettek - derült ki az orosz védelmi tárca pénteken kiadott hadijelentéséből. A tábornok szerint az ukránok "mintegy 330" katonát is "elveszítettek".
 • Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev folytatja a csapatösszevonást az ostromlott Artemivszktől (Bahmutól) északnyugatra és délnyugatra. Úgy vélekedett, hogy az ott létrejött erő akár védekezésre, akár támadásra is készülhet.
 • Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből és Enerhodarból jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos Belgorod oroszországi megye kormányzója közölte, hogy "találatok érték" Belevica községet, ahol egy civil meg is sebesült.
 • Volodimir Zelenszkij elnök tagadta pénteken, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly ősszel a Balti-tengeren történt robbantásokhoz, szerinte ezeket az információkat azért terjesztik, hogy lassítsák a segélynyújtást Ukrajnának.
 •  A finn külügyminisztérium pénteken - Sanna Marin kijevi látogatásával egy időben - nyilvánosságra hozta, hogy Finnország további 29 millió eurós humanitárius segélyt és fejlesztési együttműködési támogatást nyújt Ukrajnának.
 • A Maxar Technologies amerikai vállalat friss műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra Bahmutról, amelyeken egyebek mellett az látható, hogy a várost átszelő folyó feletti hidak megsemmisültek - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál. A New York Times szerint a hidakat vélhetően a várost védő ukrán erők robbantották fel, ezáltal igyekeztek megakadályozni a Bahmutba betörő orosz csapatok előrenyomulását. 

Kelet-Ukrajna, orosz tankok. Fotó: Volodimir Zelenszkij, Facebook
Kelet-Ukrajna, orosz tankok. Fotó: Volodimir Zelenszkij, Facebook

 • Svájc nem engedi meg, hogy területéről saját gyártású fegyvereket Ukrajnéba exportáljanak - közölte pénteken a svájci kormány. Az évszázados semlegességi elvet hozta fel érvéként, amit nem fognak most sem felrúgni, hiába kért fegyert a kabinettől Ukrajna.
 • Nagy-Britannia és Franciaország elindítja az ukrán tengerészgyalogos katonák kiképzését - jelentették be pénteken Rishi Sunak brit kormányfő és Emmanuel Macron francia államfő megbeszélése után.
 • Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy pénteki tévéműsorban arról beszélt, hogy a Wagner csoport súlyos veszteségeket szenvedett el főként Bahmutnál - mutatott rá a szóvivő. "Nyilvánvaló, hogy a csoport dicstelen története középtávon véget ér" - tette hozzá Cservatij.
 • Olekszij Dmitraskovszkij, a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának képviselője az ukrán televíziók által sugárzott tévéműsorban a Donyeck megyében zajló harcokról elmondta, hogy az orosz erők az elmúlt hét folyamán jelentős veszteségeket szenvedtek Avgyijivka, Marjinka és Vuhledar térségében, így Vuhledar ostromáról még nincs szó. Kitért arra, hogy Kijev értesülései szerint több orosz alakulat tagadja meg a támadást. Példaként hozta fel többek között a 155. orosz tengerészgyalogos dandárt, amelynek parancsnokát nemrég Rosztovba vitték parancsmegtagadás miatt. 
 • Zaporizzsja térségében az ukrán csapatok több orosz logisztikai raktárt semmisítettek meg, ami nehezíti az oroszok további előretörését.

(MTI/Reuters/UNN/Guardian)