3p

Ez történt kedden, az orosz–ukrán háború 587. napján.

  • Oroszország keddre virradó éjjel drónokkal és robotrepülőgépekkel támadta Ukrajnát, amely 31 drónból 29-et és egy robotrepülőgépet is megsemmisített – közölte az ukrán légierő. Az orosz repülőeszközök többségének célpontja Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megye volt. A támadási hullámok több mint három órán át tartottak – számolt be korábban az ukrán erők déli parancsnoksága. A délkeleti Dnyipro városában lezuhant törmelék egy magánvállalatnál tüzet okozott, amelyet gyorsan eloltottak – közölte Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: Pavlohrad városban egy ipari vállalkozás termelőberendezéseinek megrongálódása tüzet okozott, amelyet szintén eloltottak. Tizenhat drón megsemmisült a déli Mikolajiv megye felett – közölte a terület kormányzója, Vitalij Kim.
  • Nem tervez további mozgósítást az orosz vezérkar, az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz – jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden. „Az orosz csapatok rendelkeznek a különleges hadművelet végrehajtásához szükséges számú katonai személyi állománnyal, a vezérkarban nem terveznek további mozgósítást” – mondta. A tárcavezető szerint az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra és önkéntes alakulatokba, és csak szeptemberben több mint 50 ezren írtak alá szerződést. Bejelentette, hogy az október 1-jén megkezdődött őszi sorozási kampány a tervek szerint zajlik, és a vonatkozó elnöki rendelet értelmében 130 ezer embert fognak behívni. Megismételte azt az ígéretet, hogy egyetlen sorköteles sem kerül majd a hadműveleti övezetbe, beleértve azokat, akik az új (Ukrajnától elcsatolt) régiókból érkeztek.

Szergej Sojgu orosz védelmi mniszter elégedett az orosz hadsereg állapotával. Fotó: MTI / AP / Alekszandr Zemljanyicsenko
Szergej Sojgu orosz védelmi mniszter elégedett az orosz hadsereg állapotával. Fotó: MTI / AP / Alekszandr Zemljanyicsenko

  • A nyugati katonai hatalmak kifogyóban vannak a lőszerekből, amelyeket Ukrajnának adhatnak az orosz támadások visszaverésére – figyelmeztetett az Egyesült Királyság és a NATO. A varsói biztonsági fórumon Rob Bauer admirális, a NATO legmagasabb rangú katonai tisztviselője elmondta, hogy a kormányoknak és a védelmi gyártóknak most „sokkal nagyobb ütemben kell fokozniuk a termelést”.
  • A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy megkezdte a fegyveres erők harckészültségének ellenőrzését célzó gyakorlatokat – írja a Reuters. „A csapatok a lehető leghamarabb a kijelölt területekre vonulnak, majd a harci kiképzés tárgyaira vonatkozó normatív sztenderdek végrehajtása következik” – közölte a minisztérium. Azt nem pontosította, hogy a hadgyakorlat mikor ér véget.
  • Az ukrán hadsereg egyik katonája Kijev központjában gépkarabéllyal lelőtte két társát kedden, majd elmenekült a helyszínről, de később sikerült elfogni – adta hírül a Sztrana helyi hírportál rendőrségi közlésre hivatkozva. „Ma 1 óra 30 perckor a Lavrszkaja utcán, az ukrán főváros Pecserszkij kerületében vita alakult ki K. K., az ukrán hadsereg egyik katonája és két másik katona között, amelynek során K.K. Kalasnyikov típusú támadófegyverével lelőtte a két katonát. Az áldozatok a helyszínen meghaltak” – írta a lap. A híradás szerint az elkövető tettét követően elmenekült és megpróbált elrejtőzni, de két órával később őrizetbe vették. Az előzetes adatok szerint a feltételezett tettes részeg volt. A Sztrana írása szerint kettős gyilkosság miatt büntetőeljárás indult a katona ellen, aki 15 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!