3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az orosz erők a Harkiv megyei Kupjanszk városát választották támadásuk fő irányának, ehhez nyolc Storm-Z elnevezésű rohamosztagból álló támadócsoportot hoztak létre - mondta el Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában. A katonai vezető kiemelte, hogy heves csaták folynak a térségben, egyes állások többször is "gazdát cserélnek". "Az ellenség célja, hogy áttörje csapataink védelmét, és közvetlenül benyomuljon Kupjanszkba" - tette hozzá. Szavai szerint ezzel egy időben az orosz erők Novoszelivszke környékén offenzívával megkísérelték oldalba támadni az ukrán csapatokat és bekeríteni őket, de nem jártak sikerrel, adta hírül az MTI.
   
 • Volodimir Zelenszkij elnök szerdán újabb haditanácsülést hívott össze, amelyet ezúttal szűkebb körben tartottak meg. Ezen az államfő tájékoztatása szerint egyetlen témára, az ukrán offenzívára összpontosítottak. Elemezték a kialakult helyzetet, az orosz műveleteket és megtervezték a jövőbeli lépéseket, valamint az ukrán csapatok minden szükséges eszközzel való ellátását.
   
 • A lakosság arányát figyelembe véve Csehország nyújtott menedéket a legtöbb ukránnak az Európai Unióban, szám szerint pedig Németországot választották úti célként a legtöbben azok közül, akik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt kényszerültek elhagyni hazájukat - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. A 10,5 milliós Csehországban június végén 32,2 menekült jutott ezer lakosra. Csehországot a listán Lengyelország (26,6), Észtország (25,8), Bulgária (24,9) és Litvánia (24,7) követi. Eddig csaknem 4,07 millióan hagyták el Ukrajnát.
  A csehek fogadták be a legtöbb ukrán menekültet lakosságarányosan. Fotó: Depositphotos
  A csehek fogadták be a legtöbb ukrán menekültet lakosságarányosan. Fotó: Depositphotos
 • Rendeletben adott engedélyt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a devizaalapú állami garanciák rubelben történő teljesítésére. A rendelet értelmében az állami garanciákat a kedvezményezett kérésére, de akár anélkül is lehet majd - rubelben - teljesíteni, ha erre devizában nincs lehetőség. A kifizetéseket az orosz jegybanknak a követelés napján érvényes árfolyamán fogják teljesíteni, írta az MTI.
   
 • Varsó egy lengyel-ukrán alakulatot tervez felállítani azzal a céllal, hogy a későbbiekben megszállja Nyugat-Ukrajnát - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy szerdai, az általa irányított tárcánál megtartott tanácskozáson. A tárcavezető beszélt arról is, hogy a leningrádi és a moszkvai katonai körzet létrehozása mellett a nyugati határokon megerősítik az orosz fegyveres erők csapategységeit. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország intézkedéseket fog hozni a katonai biztonságát a NATO részéről érő fenyegetések semlegesítésére.
   
 • A lengyel hadsereg kétezer katonát küld az ország Belarusszal közös határára a határőrség támogatására. Ezt Maciej Wąsik lengyel belügyminiszer jelentette be. Az elmúlt hetekben felerősödtek az aggodalmak Lengyelország Oroszországgal és Belarusszal közös határainak biztonságával kapcsolatban, a lengyel hatóságok határincidensektől, provokációktól tartanak.
   
 • Az orosz turistáknak elsősorban Magyarországon, Görögországban vagy Olaszországban érdemes próbálkozniuk a schengeni vízum megszerzésével, mivel ezekben az államokban a legegyszerűbb beszerezni azt, tanácsolja az orosz turisztikai szövetség, az ATOR. Adataik alapján az EU tavaly 84 százalékkal kevesebb orosz turistát fogadott, mint 2021-ben. Az EU-ba beutazni kívánó oroszok számára ugyanis hosszadalmas folyamat lehet a vízumkiadás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!