2p

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri tanácskozásával kezdődött a hétfő.

Meglepetést aligha hozott a tárgyalás, hiszen Magyarország továbbra is blokkolja a fegyverszállítások finanszírozását, és a következő szankciós csomagot is – derült ki a külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatásából.

Szijjártó Péter megismételte a szokásos kormányzati álláspontot, mint mondta, most ültek össze utoljára a tagállamok miniszterei a választásig, ez a végső visszaszámlálás pedig sajnos a háborús hangulat fokozódását hozza magával, a résztvevők döntő többsége több pénzt, több fegyvert akar küldeni Ukrajnának, ami véleménye szerint csak további pusztítást, még több áldozatot eredményezne.

Szijjártó Péterrel kiabáltak a miniszterek találkozóján
Szijjártó Péterrel kiabáltak a miniszterek találkozóján
Fotó: Privátbankár/Bánkuti András

A hvg.hu EUrológusa vette észre, hogy a tájékoztató kezdete előtt a Facebookon keresztüli élő közvetítésén hallani lehetett, ahogy a miniszter azt mondja, „volt kis balhé, haddelhadd!”, és arról beszél, hogy akkora volt a vita, hogy megizzadt.

A cikk szerint a későbbiekben a tanácsülésen nem volt népszerű Szijjártó Péter, azután, hogy kiderült, az Európai Békekeret 6,5 milliárd eurós, fegyvervásárlások finanszírozására szolgáló részét továbbra is blokkolja Magyarország, beszámolója szerint a német, a litván, az ír, a lengyel és más miniszterek „kiabáltak” vele.

Elfogyott a türelem

Azt, hogy felfokozott lesz a hangulat hétfőn Brüsszelben, már a Politico reggeli napindító összefoglalójából is sejteni lehetett, a portálnak nyilatkozó diplomaták úgy fogalmaztak, nem számítanak megoldásra a vezetők júniusi találkozójáig, ugyanis attól tartanak, a magyar blokád célja, hogy zsarolja az EU-t a befagyasztott uniós pénzek felszabadítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!