<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az ukrán védelmi erők félig körülzárták a Donyeck megyei Bahmutot, hogy lehetővé tegyék az orosz csapatok megsemmisítését a városban - jelentette ki Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes vasárnap a Telegramon.

"Az orosz erők nem tudták körbezárni Bahmutot, és elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét. Vagyis csapataink a város peremvidékén a szárnyak mentén történő előrenyomulása, amely még mindig tart, nagyon megnehezíti az ellenség megmaradását a városon belül. Csapataink félig bekerítették a várost, ami lehetőséget ad az ellenség megsemmisítésére. Ezért az orosz erők a város általuk ellenőrzött részén védekezésre kényszerülnek" - fejtette ki a miniszterhelyettes.

Maljar emlékeztetett arra, hogy az ukrán erők tartják magukat Bahmut javarészt ipari létesítményekből álló városrészében.    

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője vasárnap az ukrán köztévének nyilatkozva, közölte, hogy az orosz erők csapásai lényegében a földdel tették egyenlővé Bahmutot, ennek ellenére az ukrán csapatok továbbra is tartják állásaikat a város délnyugati részén.

Megjegyezte, hogy mivel a várost az oroszok elpusztították, Oroszország a regionális központnak számító Bahmut elfoglalása esetén sem szerez semmilyen katonai vagy politikai előnyt.

A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők megpróbálnak "nyomást gyakorolni a szárnyakon az orosz csatatokra, nem hagyni neki nyugalmat és ha lehet, ellentámadást intéznek".

Az ukrán nemzeti gárda katonái orosz állásokat lőnek aknavetővel. (Korábbi felvétel.) Fotó: MTI/AP
Az ukrán nemzeti gárda katonái orosz állásokat lőnek aknavetővel. (Korábbi felvétel.) Fotó: MTI/AP

Cserevatij egy rádióinterjúban reagált Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítójának a város állítólagos teljes elfoglalásáról szóló nyilatkozatára. Magyarázata szerint ez Prigozsinnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy a lehető leghamarabb kivonja zsoldosait a lerombolt városból, amelyet az ukrán erők jó eséllyel teljesen körülzárhatnak.

Szombaton a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin közzétett egy videót, amelyet Bahmut központjában, a vasútállomás közelében vettek fel. Ebben azt mondta, hogy zsoldosai állítólag teljesen elfoglalták a várost, május 25-én átadják a  település fölötti ellenőrzést az orosz védelmi minisztérium katonáinak és távoznak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Kiemelte: az ukrán védelmi minisztérium cáfolta Bahmut orosz megszállását, hangsúlyozva, hogy az ukrán katonák több létesítményt is ellenőrzésük alatt tartanak a városban.

"A harcok folytatódnak, számos épületet tartunk ellenőrzésünk alatt a városban" - mondta Cserevatij az MTI szerint, hozzátéve, hogy "valójában a Wagner-csoportot az ukrán erők szétverték" Bahmutban.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vasárnap ugyanakkor megerősíteni látszott Bahmut elvesztését, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e.

"Azt hiszem, nem" - mondta Joe Biden amerikai elnökkel Japánban, a G7-csúcs mentén folytatott találkozója előtt. "Mára Bahmut csak a szívünkben van. Ez tragédia. Ezen a helyen nincs semmi" - tette hozzá.