<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A két pályázó közül az egyik hamarosan megkaphatja a török jóváhagyást.

Törökország azt tervezi, hogy a május 14-én tartandó parlamenti és elnökválasztások előtt jóváhagyja Finnország NATO-pályázatát, függetlenül Svédországétól - közölte két török tisztviselő szerdán a Reuters hírügynökséggel.

A török parlament nagy valószínűséggel ratifikálja Finnország NATO-tagságát még azelőtt, hogy április közepén leáll a munka a májusi választások előtt - mondták a tisztviselők.

Sauli Niinisto finn elnök pénteken Törökországba látogat, hogy török kollégájával, Tayyip Erdogannal tárgyaljon országa NATO-csatlakozási kérelméről.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a finn csatlakozásra hamarabb rábólinthat, mint a svédre. Fotó: Depositphotos
Recep Tayyip Erdogan török elnök a finn csatlakozásra hamarabb rábólinthat, mint a svédre. Fotó: Depositphotos

Eddig a 30 országból 28 ratifikálta a NATO-csatlakozási kérelmet Finnország és Svédország esetében, már csak Törökország és Magyarország aláírása hiányzik. Nemrég magyar kormánypárti küldöttség utazott az érintett országokba, ahonnan úgy érkeztek haza, hogy nem látják akadályát a két ország támogatásának - de a mostani állás szerint a jövő héten is elmarad a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja a magyar parlamentben.