2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az Európai Bizottság tavaly decemberben az uniós pénzek egy részét hozzáférhetővé tette Magyarország számára, nagyobb részét továbbra is blokkolja.

Laptársunk, a Privátbankár brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Európai Bizottság a magyar kormány válaszára, a feltételek teljesítésére vár az ügyben. „A labda a magyar kormány térfelén pattog” – fogalmazott az egyik forrás.

Orbán Viktor miniszterelnök kivárásra játszik?
Orbán Viktor miniszterelnök kivárásra játszik?
Fotó: Európai Tanács

A (nagyrészt már eddig is ismert) feltételek között említették például a közbeszerzések még tisztábbá tételét, a korrupciós ügyekben a jogorvoslati lehetőségek kibővítését (amennyiben az ügyészség leállítaná az eljárást), az átláthatóság növelését, valamint a közérdekű vagyonkezelő alapítványok (alájuk tartozik számos egyetem) ügyét. Ha az utóbbihoz kötődő aggályokat idén szeptemberig sem sikerül orvosolnia a magyar kormánynak, akkor 21 hazai egyetem nem fog pénzt kapni az EU-tól.

Mindezzel kapcsolatban a magyar parlament korábban már számos törvényt módosított és részben engedett a követeléseknek, ugyanakkor a Bizottság továbbra is lát hiányosságokat.

A Privátbankár értesülései szerint a magyar ügy megítélése a Bizottságon belül sem egységes, az Európai Parlament még nagyobb szigort szeretne Magyarországgal szemben, valamint a közelgő uniós választások és tisztújítások is „bonyolítják az ügyet” – azaz a Bizottság számára politikai szempontból most nem lenne előnyös a források teljes felszabadítása.

A magyar kormány úgy látja, hogy a Bizottság újabb és újabb feltételeket szab, és valójában nem is akar megegyezni vele. Ugyanakkor nem akar túl sokat engedni Brüsszelnek, és egyelőre szintén kivárásra játszik.

A teljes cikket itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!