3p

Ausztráliában beszélt az orosz-ukrán háborúról a magyar köztársasági elnök. Rakétákat, lőszereket, felszereléseket küld Kijevnek Washington az újabb támogatási körben. 619 napja tart az orosz-ukrán háború - összefoglaló.

  • A Dnyipro folyó orosz megszállás alatt álló partját elérő kislétszámú ukrán csapat a heves bombázások ellenére is megvetette a lábát a területen. A tengerészgyalogosok olyan támaszpontot alakítottak ki, amely lehetővé teheti Ukrajna számára, hogy visszaszerezze az ukrán terület és az Oroszország által 2014-ben elfoglalt Krím között fekvő Herszon régió nagyobb részét.
  • Az Egyesült Államok újabb 125 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára saját készleteiből azonnal lehívható módon. Az MTI összefoglalója szerint ez az 50. alkalom, hogy az Egyesült Államok saját raktárkészletéből juttat katonai eszközöket Ukrajnának. Az újabb katonai csomag is tartalmaz rakétákat és irányítható rakétákat többek között NASAMS és HIMARS eszközökbe, emellett a harctéren legsűrűbben használt 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint több millió kisebb, kézifegyverhez használható lőszert, és további katonai eszközöket.
  • A Pentagon egyúttal bejelentett 300 millió dollár további katonai támogatást is Ukrajna számára az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés részeként. Ez nem azonnal eljuttatható készletekre vonatkozik, hanem Washington közbeszerzés alapján az amerikai ipartól rendeli meg az ígért eszközöket. Az Egyesült Államok a 300 millió dolláros keretből az ukrán légvédelem hosszú távú megerősítését kívánja segíteni.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  Szerhij Lupancsuk ezredes személyében új parancsnokot nevezett ki az ukrán különleges erők élére. Esti videoüzenetében Zelenszkij tapasztalt, harcedzett tisztként jellemezte az ezredest, akinek segítségével hatékonyabbá válhatnak a különleges erők. A tájékoztatás szerint az alakulat korábbi vezetőjét, Viktor Horenkót az ukrán katonai hírszerzés (GUR) állományába helyezték át, ahol "különleges feladatokkal" bízták meg. Horenko 2022 júliusában került az ukrán különleges erők élére.
  • Még nem kizárt, hogy lesz elnökválasztás jövő tavasszal Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérlegeli a választás megtartása mellett és ellen szóló érveket - közölte külügyminisztere. Dmytro Kuleba hozzátette: a választások megtartása az Oroszországgal folytatott háború idején "példátlan" kihívásokkal járna.
  • Novák Katalin újra jelezte: Magyarország elítéli Oroszország agresszióját. A magyar köztársasági elnök ausztráliai útján sajtótájékoztatót tartott, ahol az ukrajnai háborúról is szót ejtett. "Közvetlenül érint minket az ukrajnai háború azzal, hogy a szomszédságunkban zajlik, valamint azzal,  hogy magyar kisebbség él Ukrajnában" - fogalmazott az MTI tudósítása szerint. "A háború napi szintű tragédiát jelent mindkét oldalon az elvesztett életekkel" - mondta. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyaroroszág minden tőle telhetőt megtesz, hogy tárgyalásos úton a lehető leghamarabb elérjék a békét. Kijelentette, hogy Magyarország elítéli Oroszország agresszióját Ukrajnával szemben és humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országból menekülő embereknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!