<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.

 • Több mint 6 millió háztartás van áram nélkül Ukrajnában, noha az érintett háztartások száma szerda óta a felére csökkent. Zelenszkij, ukrán elnök szerint a fővárosban mintegy 600 ezer embernél volt áramszünet, a fagyponthoz közeledő hőmérséklet miatt pedig Odessza, Lviv, Vinnicja és Dnyipropetrovszk régiók vannak a legnehezebb helyzetben.
   
 • Az Európai Unió fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajnának támogatást nyújtson az áramellátás és a fűtés helyreállításához és fenntartásához - mondta Ursula von der Leyen az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést követően. Hozzátette: az EU nagyösszegű adományt készít elő az uniós országok és az Európai Bizottság tartalékaiból.
   
 • Novák Katalin köztársasági elnök szerdán reggel már meg is érkezett Kijevbe, hogy találkozzon Zelenszkijjel - tudta meg az atv.hu diplomáciai forrásokból. Novák Katalin éjszaka utazott, a hírek szerint Lengyelországba repülővel, majd onnan vonattal ment tovább. A február 24-én kitört orosz–ukrán háború óta a mostani a legmagasabb szintű magyar látogatás Ukrajna fővárosába. 
  Vonattal utazott Lengyelországból. Fotó: Facebook
  Vonattal utazott Lengyelországból. Fotó: Facebook
 • A Nemzeti Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint Ukrajna négy atomerőművét újra csatlakoztatták az országos villamosenergia-hálózathoz, miután a hét elején áramellátás nélkül maradtak. Ukrajna történetében először szerdán az összes létesítményt lekapcsolta a hálózatról az orosz csapások miatt.
   
 • A Bloomberg jelentése szerint az EU diplomatái péntek este találkoztak, hogy megállapodásra jussanak egy olyan árszintről, amelyen korlátozni lehet az orosz olajexportot. Az európai kormányoknak mindeddig nem sikerült megállapodniuk a kérdésben a december 5-i határidő előtt. A G7-ek hordónkénti 65-70 dolláros felső határára vonatkozó javaslatát egyesek túl magasnak, mások túl alacsonynak tartják.
   
 • A Wagner orosz zsoldoscsapat vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerint egy volt amerikai tengerészgyalogos tábornok dolgozik a csoportnál. A Helsingin Sanomat finn lap kérdésére Prigozsin azt közölte: kevés finn állampolgár van a Wagner PMC-ben, körülbelül 20.
   
 • Az ukrán-magyar határszakaszon 6060-an léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5470-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 84 ember - köztük 31 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.