<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Határozattervezet kering az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. Ezek történtek a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.

  • Vlagyimir Putyin „jobban tájékozott” az ukrajnai hadereje előtt álló nehézségekről – mondta az amerikai hírszerzés vezetője. A hétvégi védelmi fórumon felszólaló Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Utalt azokra a becslésekre, amelyek szerint Putyin tanácsadói megvédhetik őt, Haines azt mondta, hogy „egyre jobban tájékozott a hadsereg előtt álló kihívásokról”. Az Egyesült Államok arra számít, hogy a téli hónapokban a harcok „csökkentett tempója” folytatódik, hozzátéve, hogy a következő hónapokban jobb kilátások várnak az ukrán erők számára. „A Bahmut és a Donyeck környékén zajló harcok nagy része lelassult Oroszország kivonulásával a folyótól keletre fekvő nyugati Herszon térségből" – mondta Haines.
  • Heves harcok folynak a harcok szempontjából kulcsfontosságúnak számító donbászi Bahmut városa körül, ahol az orosz erők hat hónapja küzdenek a minimális előrelépésért. A közösségi médiában megjelent jelentések azt sugallják, hogy az ukrán erők előrehaladást értek el a Dnyipro folyó keleti partján, a közelmúltban felszabadult Herszon városával szembeni hadműveletekben. Az orosz erők a Dnyipro nyugati partjáról való kivonulás óta a Herszon régió elleni tüzérségi támadásokat is fokozták.
  • Határozattervezet kering az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. A jelek arra is utalnak, hogy a javaslattal szembeni amerikai ellenállás enyhülhet az ukrán elnök lobbitevékenységével szemben. Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete a héten azt mondta: „Eddig az [ENSZ közgyűlésének] Ukrajnával kapcsolatos összes határozata érvényesült. A számok elég erősek voltak.” A nemzetközi büntetőbíróság már megkezdte az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását, de nem indíthat eljárást a Kreml vezetése ellen a szélesebb körű agressziós bűncselekmény miatt, mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó statútumot.

Retteghet Putyin? Fotó: MTI-EPA-PAVEL BYRKIN
Retteghet Putyin? Fotó: MTI-EPA-PAVEL BYRKIN

  • Az iráni vezetés „ördögi körbe” zárta magát a tüntetések és Oroszország felfegyverzése miatt – mondta az Egyesült Államok különmegbízottja. „Minél többet elnyom Irán, annál több szankció lesz; Minél több a szankció, Irán annál inkább elszigeteltnek érzi magát” – mondta Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy római konferencián. „Minél elszigeteltebbnek érzik magukat, annál inkább Oroszország felé fordulnak; minél inkább Oroszországhoz fordulnak, annál több szankció lesz, minél jobban romlik a klíma, annál kisebb az esélye, hogy atomdiplomácia lesz. Tehát most igaz, hogy az ördögi körök mind önerősítőek.” Avril Haines amerikai hírszerzési főnök szerint aggasztó bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Oroszország szeretné elmélyíteni Iránnal a katonai együttműködést.
  • Oroszország nem ad el olyan olajat, amelyre nyugati árplafon vonatkozik, még akkor sem, ha csökkentenie kell a kitermelését - mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap. A G7 és Ausztrália pénteken megállapodott az árplafonról.
  • Az OPEC+ egy vasárnapi ülésén megállapodott abban, hogy ragaszkodik olajkitermelési céljaihoz. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ októberben feldühítette az Egyesült Államokat és más nyugati nemzeteket, amikor megállapodott abban, hogy novembertől a világkereslet körülbelül 2 százalékával, napi 2 millió hordóval csökkentik kitermelésüket. 2023 vége.
  • Több mint 500 ukrán helység maradt áram nélkül vasárnap a hetekig tartó orosz légicsapások után – közölte a belügyminisztérium egyik tisztviselője.
  • Ukrajna szankciókat szab ki egy Moszkva-barát egyházhoz köthető 10 magas rangú papra, azzal az indokkal, hogy egyetértettek az orosz megszálló hatóságokkal való együttműködésben – közölte a biztonsági szolgálat.

(The Guardian)