3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz-ukrán háború 866. napja volt a hétfői. Mi történt az elmúlt órákban?

 • Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy valóban orosz csapás ért egy ukrajnai gyermekkórházat. Mint mondta, az Ohmatyit gyermekkórház súlyosan megrongálódott, a több ezer gyermek egészséget megmentő intézménynél továbbra is zajlik a romok eltakarítása. A híradások szerint a hétfőn Ukrajnát ért csapásoknak legalább 33 áldozata van, az országban keddre.
 • Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg ukrán hadiipari létesítményekre és légibázisokra az éjjel - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint ez válasz volt az orosz energetikai és gazdasági létesítmények elleni ukrán támadásokra. A közlemény valótlannak nevezte azokat a kijevi kijelentéseket, amelyek szerint Oroszország szándékosan mért rakétacsapást polgári létesítményekre.
   
 • Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával - jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő az ukrán elnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezletén. Zelenszkij a megállapodás tartalmáról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól. Megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében - számolt be az ukrán elnök.
   
 • Zelenszkij megszólalt Orbán Viktor „békemissziójáról”. Mint mondta, azt szeretné, hogy "ne csak beszéljünk a békéről, hanem ez tetteket is vonjon maga után". "Nem akarjuk, hogy valaki megpróbálja szétverni Európai egységét" - tette hozzá. Azt állította: nem tudott előre a magyar miniszterelnök kijevi látogatását követő moszkvai útról. "Lehetetlen, hogy (a magyar miniszterelnök) közvetítő szerepet töltsön be", Oroszországot "csak az egész világ képes rákényszeríteni tárgyalásokra", szükséges az Egyesült Államok, Kína, az egész EU közvetítése, nem pedig egy államé - vélekedett az ukrán elnök.
   
 • Vlagyimir Putyin lecserélt egy fontos katonai vezetőt. Putyin Vlagyimir Kaszatonov admirálist nevezte ki az orosz haditengerészet vezérkari főnökévé. A flottát 2021 októbere óta Alekszandr Noszatov tengernagy vezette, azonban a háború kezdete óta komoly veszteségeket szenvedtek el a Fekete-tengeren, az ottani hajók közel 30 százalékát elvesztette.

(The Guardian, MTI, Pravda)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!