2p

Megszületett a döntés, elkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával.

A Guardian cikke szerint a jelenleg is zajló EU-csúcson megállapodás született az Ukrajnával és Moldovával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az EU 27 tagállami vezetőjének többórás tárgyalása után bejelentette, hogy „úgy döntöttek, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával”.

Az Európai Unió egyben Grúziának is megadta a tagjelölti státuszt. Michel emellett bejelentette, hogy az Európai Unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges szintjét elérte.

Orbán Viktor inkább kiment

A kérdésben tartózkodni nem lehetett, így a nemzetközi sajtó első beszámolói is arról szóltak, hogy kérdéses, hogy Orbán Viktor szavazott-e. Diplomaták helyszíni beszámolója szerint egyébként kivonult a teremből, amíg a tagállami vezetők a tárgyalások megkezdéséről döntöttek.

Mindezt maga a miniszterelnök Facebook-videójában is megerősítette, nem szavazott, és állítása szerint a magyar álláspont nem változott. 

Zelenszkij már reagált

Az ukrán elnök az X-en (Twitter) közzétett, ukrán nyelvű posztjában adott gyorsreakciójában a tagállamok döntését Ukrajna és egész Európa győzelmének nevezte, amely motivál és erősít. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!