2p

Bóka János azt szorgalmazza, hogy induljon kötelezettségszegési eljárás Bulgáriával szemben az energiadíj miatt.
 

Kötelezettségszegési eljárás megindítását kérte az Európai Bizottságtól Magyarország Bulgáriával szemben a nemrég bevezetett energiadíj miatt - közölte az európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Bóka János elmondta, hogy az új bolgár szabályozás szerint energiadíjat kell fizetni az Oroszországból származó és Bulgáriába érkező, vagy azon áthaladó földgáz után, és az új előírást Bulgária Magyarország előzetes tájékoztatása és konzultáció nélkül fogadta el.

Bóka János szerint a bolgár energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország biztonságát. Fotó: Kormányzat
Bóka János szerint a bolgár energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország biztonságát. Fotó: Kormányzat

Az energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország és az egész régió energiaellátásának biztonságát, valamint ellentétes az uniós joggal, mert vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül, amely ellentétes az uniós jog belső piacra, vámunióra és közös kereskedelempolitikára vonatkozó szabályaival. A szabályozás sérti továbbá az Energia Charta megállapodás rendelkezéseit is - ismertette a miniszter. 

Bóka János ezért levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy haladéktalanul indítson kötelezettségszegési eljárást Bulgáriával szemben, és mindaddig, amíg az eljárás le nem zárul, szólítsa fel Bulgáriát az energiadíj alkalmazásának felfüggesztésére. 

Amennyiben a bizottság ennek a kérésnek nem tesz eleget, Magyarország kész arra, hogy az Európai Unió bíróságához forduljon még az év vége előtt - tette hozzá a miniszter.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!