<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A támadás nem sokkal azután történt, hogy az Európai Parlament terrorista államnak minősítette Oroszországot, a Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt. Egy uniós tisztviselő a Killnet oroszbarát hackercsoportot tette felelőssé a DDoS-támadásért.

Az Európai Parlament honlapját szerdán "kifinomult" kibertámadás érte, amely megzavarta szolgáltatásait, néhány perccel azután, hogy a képviselők megszavazták, hogy Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánítják az ukrajnai polgári célpontok elleni csapások miatt - adta hírül a Politico.

Ez lehet az EP elleni eddigi legkifinomultabb támadás. Fotó: DepositphotosEz lehet az EP elleni eddigi legkifinomultabb támadás. Fotó: Depositphotos

"Megerősítem, hogy a Parlamentet külső kibertámadás érte, de a parlamenti szolgálatok jól védik a Parlamentet" - mondta Dita Charanzová cseh EP-képviselő, a Parlament kiberbiztonságért felelős alelnöke közleményében.

Egy másik, neve elhallgatását kérő magas rangú parlamenti tisztviselő szerint "ez lehet a Parlament elleni eddigi legkifinomultabb támadás".

A támadás egy úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadás, amelynek során hatalmas mennyiségű adatforgalmat küldenek a szerverekre, hogy megpróbálják megakadályozni az internetfelhasználók hozzáférését a weboldalakhoz - erősítette meg Marcel Kolaja, cseh uniós képviselő.

A DDoS-támadásokat hackercsoportok használják arra, hogy zavart keltsenek. A Killnethez hasonló orosz hackercsoportok kedvenc eszközévé vált, azért, hogy így tiltakozzanak az európai országok politikai döntései ellen, amelyekkel Ukrajnát támogatják a háborúban.

Egy Moszkva-barát csoport jelentekezett az akció elkövetőjeként - írta Roberta Metsola, a Strasbourgban éppen plenáris ülést tartó uniós parlament elnöke Twitter üzenetében. 

"Informatikai szakértőink visszaverték a támadást és megvédik rendszereinket. A válaszom a támadóknak: dicsőség Ukrajnának" - írta a máltai politikus.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.