3p

Hatalmas blamázs volt az orosz repülőterek elleni ukrán támadás, Irán egyelőre nem szállít újabb rakétákat. Háborús hírösszefoglaló.

 • Az elmúlt napokban három, feltehetően drónokkal végrehajtott támadás is érte Oroszország területét, három, az ukrán határoktól messze fekvő stratégiailag fontos repülőtéren is robbanások történtek.
  Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok „se nem bátorította, se nem segítette Ukrajnát abban, hogy Oroszországon belüli célpontokat támadjon”.
  Vlagyimir Putyin tegnap vezető tisztviselőkkel találkozott, hogy a „belbiztonság” kérdéseiről tárgyaljanak. A Kreml tájékoztatása szerint Oroszország „megteszi a szükséges lépéseket” annak érdekében, hogy további hasonló ukrán támadások ne történhessenek.
 • Orosz közlés szerint legalább hat civil halt meg azokban a támadásokban, amelyeket tegnap ukrán erők intéztek Donyeck városa ellen.
 • Az ukrán egészségügyi miniszter arra kérte a tartományi hatóságokat, hogy fontolják meg a nem életmentő műtétek és kórházi beutalások felfüggesztését az áramszünetek miatt. A minisztérium közleményében kijelentették, hogy a sürgősségi ellátás továbbra is biztosítva van, de a tervezett, halasztható műtétek esetében érdemes lenne megfontolni későbbre tolásukat, ezzel is enyhítve az egészségügyi rendszerre nehezedő, az áramszünetek által súlyosbított nyomást.
 • Újra egymást vádolják harci cselekményekkel a felek Zaporizzsja környékén. Az ukrán források szerint orosz csapások következtében kritikus infrastrukturális létesítmények, illetve lakóépületek is megsérültek.

 • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig azzal vádolta Ukrajnát, hogy lövedékeket lőtt ki a zaporizzsjai atomerőműre, és ezzel tudatosan egy nukleáris katasztrófa bekövetkeztének esélyét növeli. Az orosz erők Sojgu szerint „mindent megtesznek az erőmű biztonságának érdekében”.
 • Oroszország védelmi rakétarendszereket telepített a Kuril-szigetek egyik északi tagjára. A szigetek a második világháború óta vitatott területnek számítanak, Japán visszaköveteli azokat.
 • Az ukrán elnök tanácsadója szerint Irán egyelőre nem szállított ballisztikus rakétákat Oroszországnak, holott korábban minden jel arra mutatott, hogy a két állam között ilyen megállapodás született. Mihajlo Podoljak szerint Irán a nyugati diplomáciai nyomás, illetve az országban zajló tüntetések miatt döntött úgy, hogy egyelőre nem szállít rakétákat. A tanácsadó arról is beszélt, hogy információk szerint az oroszoknak még „két vagy három” nagyszabású, az ukrán energiainfrastruktúra elleni rakétatámadásra elegendő készletük maradt a hétfői támadás után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!