3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Háborús összefoglalónk szombat reggel.

  • Ukrajna-szerte 26-ra nőtt az orosz rakétatámadások áldozatainak száma, köztük öt gyerek is van. A közép-ukrajnai Umánban egy kilencemeletes panelház volt a péntek hajnali légicsapások célpontja. Szemtanúk szerint a mentők az áldozatok maradványait emelték ki az épületből. Orosz rakéták Dnyipro központi városában egy lakóházat is eltaláltak, ahol Borisz Filatov polgármester azt mondta, hogy egy fiatal nő és egy hároméves gyermek meghalt.
  • Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy Oroszországnak gyorsan és „összetartó csapatként” kell fellépnie a Nyugat „gazdasági agressziója” ellen, és hozzátette, hogy Moszkva kibővíti kapcsolatait eurázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal.
  • Egy ukrán újságíró, aki korábban a BBC-nek dolgozott, életét vesztette a fronton vívott harcokban. Olekszandr Bondarenko önkéntesként jelentkezett Ukrajna védelmére Oroszország 2022. februári inváziója után, majd később a hadsereg tagja lett. A BBC News jelentése szerint még nem tudni, hogyan ölték meg. Bondarenko, akit Szása vagy Szaskó néven ismertek, 2007 és 2011 között a BBC ukrán szolgálatánál dolgozott, Kijevből tudósított. Kollégái tisztelegtek a riporter és híradós emléke előtt.
  • Az Information dán napilap szerint néhány nappal a tavaly szeptemberi rejtélyes robbanások előtt fényképeztek le egy tenger alatti műveletekre szakosodott orosz hadihajót a felrobbantott Északi Áramlat gázvezetékek közelében. Az Oroszországot Németországgal összekötő vezetékek szabotázsa ügyében indított svédországi nyomozást vezető ügyész megerősítette a korábban nyilvánosan ismeretlen fényképek létezését.
  • Az Egyesült Királyság 1,9 milliárd font értékű megállapodást írt alá Lengyelországgal, hogy az országot brit tervezésű légvédelmi rendszerrel lássák el. A megállapodás részeként mintegy 22 lengyel légvédelmi üteget szerelnek fel közös légelhárító moduláris rakétákkal és indítóállásokkal. Kibővítik a már meglévő védelmi kapcsolatokat is Lengyelországgal. Az orosz inváziót követően ezek a fegyverek már a brit hadsereggel révén bevetésre kerülnek.
  • Oroszország tájékoztatta az ENSZ nukleáris felügyeletét, hogy Ukrajna területén fekvő, de orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműben talált berendezéseket az orosz kézben lévő területre vezető távvezeték megjavítására használják – közölte a felügyelet pénteken. A lerobbant elektromos vezeték tervezett helyreállítása felerősítheti azokat az ukrán aggodalmakat, hogy Oroszország arra készül, Európa legnagyobb atomerőművét az általa ellenőrzött terület elektromos hálózatához kapcsolja.

Megszállt területek energiaellátását biztosítaná a zaporizzsjai atomerőmű. Fotó: Wikimedia Commons
Megszállt területek energiaellátását biztosítaná a zaporizzsjai atomerőmű. Fotó: Wikimedia Commons

  • Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely a Moszkva ellenőrzése alatt álló ukrán területen élőknek lehetőséget biztosít az orosz állampolgárság megszerzéséhez – de ez azt is jelenti, hogy akik elutasítják vagy nem törvényesítik státusukat, kiutasításra számíthatnak. A rendelet – amely Donyeckre, Luhanszkra, Herszonra és Zaporizzsjára vonatkozik – meghatározza, hogyan indíthatják el az ott élő ukrán állampolgárok az orosz állampolgárrá válás folyamatát vagy hogyan legalizálhatják státusukat.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!