<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az elnök szerint a „különleges hadművelet” elhúzódhat.

Az ukrajnai „különleges hadművelet” elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának szerdai tanácskozásán. Azt mondta, hogy az őszi részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona közül 150 ezret vezényeltek Ukrajnában, közülük 77 ezret harcoló egységekbe osztottak be. További 150 ezer ember még a kiképző bázisokon van, így további mobilizációról beszélni „nincs értelme”.

Az atomfegyverekről is beszélt

Vlagyimir Putyin arra figyelmeztetett, hogy a nukleáris háború veszélye növekszik; az elnök ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország „nem őrült meg”, és hogy saját nukleáris arzenálját pusztán védelmi elrettentő eszköznek tekinti. Így fogalmazott:

Nem őrültünk meg, tisztában vagyunk azzal, hogy mik a nukleáris fegyverek. Fejlettebb és modernebb arzenállal rendelkezünk, mint bármely más nukleáris ország, ez nyilvánvaló tény. De nem fogunk úgy rohangálni a világban, hogy borotvaként hadonászunk ezekkel a fegyverekkel.

Hozzátette, Oroszország „Ukrajna területi integritásának egyetlen garanciája lehet”, ami szerinte csak az ukrán vezetőkön múlik.

(The Guardian, MTI)