4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A háború 246. napjának legfontosabb hírei a déli nagyváros Herszonhoz köthetőek. Közben viszont az oroszok erők nukleáris csapást szimuláltak egy hadgyakorlaton. Putyin nagyon sok nyugati tulajdonú bank orosz leányvállalatát tette tiltólistára, köztük az OTP ottani egységét is. Csütörtök reggeli háborús összefoglaló.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a beszámolók szerint figyelemmel kísérte az ország stratégiai nukleáris erőinek hadgyakorlatát. Ennek során több ballisztikus és cirkáló rakétát is indítottak. Szergej Sojgu védelmi miniszter arról számolt be, hogy a hadgyakorlat célja Oroszország „masszív nukleáris csapásának” szimulálása volt az atomtámadás megtorlásaként. A gyakorlatokat a Moszkva által eddig semmivel alá nem támasztott állítás, az esetleges piszkos bomba (nukleáris szennyezőanyagot tartalmazó robbanószer) esetleges bevetésére reagálva hirdették meg.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonbeszélgetést folytatott indiai és kínai kollégáival, és felvetette Oroszország aggodalmát, amely szerint Ukrajna piszkos bombát készül bevetni. Sojgu a napokban a NATO védelmi minisztereivel is tárgyalt erről a kérdésről, illetve előzetesen tájékoztatta őket a hadgyakorlatról. A nyugati katonai szövetség illetékesei ugyanakkor azt hangoztatták, hogy Oroszország semmifél bizonyítékkal nem támasztotta alá eddig az állítólagos ukrán fenyegetésről terjesztetteket.

Vlagyimir Putyin az OTP orosz leánybankjának működését is korlátozta. Forrás: Kreml
Vlagyimir Putyin az OTP orosz leánybankjának működését is korlátozta. Forrás: Kreml

A Herszonért folytatott harcok egyre inkább fenyegetnek azzal, hogy végül városi küzdelem alakul ki. Már csak azért is, mert az orosz hatóságok folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot a város elhagyására és telepítik ki az ott élőket. Közben Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója azt nyilatkozta: semmi jele sincs annak, hogy az orosz katonai erők a város elhagyására készülnének. Ráadásul az ukrán védelmi miniszter szerint az őszi időjárás miatt nehezedő terepviszonyok miatt az ukrán ellentámadás lassabban halad, mint ahogy azt az ország észak-keleti régiójában végrehajtották az elmúlt időszakban.

Ukrajna azt tanácsolja a külföldön élő menekülteknek, hogy ne térjenek vissza tavaszig, miközben egyre erősödik a félelem, hogy az ország megrongálódott energiainfrastruktúrája mennyire bírja majd a telet. Mivel az ország energiaszektorának egyharmada veszélybe került, Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Irina Verescsuk arra figyelmeztetett, hogy a hálózatok kritikus helyzetben vannak, a tél során a túlélésért fog az ország közdeni.

Az ENSZ kulturális ügynöksége, az Unesco közölte, hogy „előtte-utána” műholdfelvételek segítségével elemzik az ukrajnai háborúban az oroszok által okozott kulturális pusztításokat. A szervezet közlése szerint eddig 207 kulturális helyszínen, köztük vallási helyeken, múzeumokban, történelmi és/vagy művészeti jelentőségű épületekben, műemlékekben és könyvtárakban történt károkat igazoltak.

Újabb vizsgálatot indított a svéd haditengerészet az Északi Áramlat gázvezetékeken elkövetett szabotázs ügyében - közölte szerdán a svéd védelmi minisztérium. Jimmie Adamsson, a haditengerészet kommunikációs vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta: szükségesnek látták a korábban megindult nyomozás kiegészítését. Hozzátette: a most bejelentett vizsgálat teljesen független attól a jogi eljárástól, amely még szeptemberben kezdődött a vezetéken keletkezett, összesen négy helyen észlelt szivárgás ügyében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök véglegesítette annak a 45, részben külföldi tulajdonban álló oroszországi bank listáját, amelyeknek átmenetileg tilos bizonyos tranzakciókat kötni, a listán szerepel az OTP orosz leánybankja is. Az érintett pénzintézetek szerdán közzétett listáján az OTP bank érdekeltségén kívül szerepel például az American Express Bank, a Western Union DP Vosztok, a Goldman Sachs, a J. P. Morgan Bank International, az Intesa, a Credit Suisse, a Raiffeisen, a Citibank, az UniCredit Bank, az Ozone Bank, valamint a Yandex Bank. A korlátozás 2022. december 31-ig van érvényben, az alól mentességet csak az orosz elnök rendkívüli engedélyével kaphatnak a pénzintézetek. (Forrás: The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!