<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy amerikai drón lezuhant, két orosz vadászgép jelenlétében - a feszültség óriási, de az amerikaiak egyelőre nem hiszik, hogy szándékosan szedték le az oroszok a drónt. Európa felpörgeti a lőszergyártást - összefoglaló.

  • Orosz ellenőrzés alá került az ostromlott Bahmut várostól mintegy tíz kilométerre északnyugatra lévő Zaliznjanszke település - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója az MTI tudósítása szerint. A község a Bahmutot korábban Szlovjanszkkal összekötő autóút mellett fekszik. Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetőjének tanácsadója azt állította, hogy az orosz hadsereg Bahmut mintegy felét foglalta el, és hogy a városból ukrán egységek elszórtan, mezőkön át próbálnak meg visszavonulni, a tavaszi olvadás miatt süppedőssé vált talaj miatt felszerelést és élőerőt veszítve.
  • A Kijev által kért lőszereket azonnal el kell juttatni Ukrajnába, ennek érdekében pedig meg kell növelni az európai a gyártási kapacitásokat - jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban szerdán. Tájékoztatása szerint az ukrán katonai erők 150 milliméteres lőszerek mihamarabbi szállítását kérték az uniótól. 15 tagállamban 15 olyan gyártó van, amelyik képes teljesíteni az ukrajnai lőszerigényt, kapacitásuk azonban szűkös.
  • Nem történt csúcsszintű orosz-amerikai kapcsolatfelvétel a Krímhez közeli drónincidens ügyében - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán újságírókkal. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek beszámoltak a történtekről. Az orosz-amerikai kapcsolatok állapotáról szólva azt mondta, hogy "mélyponton" és "nagyon siralmas állapotban" vannak. Ahogy arról beszámoltunk: kedden a Fekete-tengerbe zuhant egy egy MQ-9 Reaper amerikai felderítő drón - az amerikaiak szerint egy Szu-27 vadászgéppel ütközött, az oroszok szerint viszont a helyszínen jelen lévő vadászgépek nem léptek érintkezésbe az amerikai drónnal, az "magától", egy hirtelen manőver következtében zuhant le.
  • Az orosz vadászgép és az amerikai MQ-9 Reaper drón ütközése a Fekete-tenger felett valószínűleg nem szándékos cselekedet volt Oroszország részéről - közölte Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
  • A Fekete-tengerbe zuhant amerikai MQ-9-es drónt nem találták meg, és lehet, hogy soha nem is fogják megtalálni - közölte a Fehér Ház szóvivője, John Kirby. Szavai szerint a zuhanás helyén nagyon mély a víz, egyelőre vizsgálják a lehetőségét annak, hogy az eszközt egyáltalán felszínre lehetne-e hozni. "Mindent megtettünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük az esetleges hírszerzési értéket, amely abból származhat, hogy valaki más kezébe kerül a drón" - mondta a szóvivő. Az orosz hatóságok mindenesetre bejelentették: megpróbálják felszínre hozni a roncsokat - amelyekből egyébként értékes információkat szerezhetnének az amerikai katonai technológiáról.
  • Robbanószerkezetek maradványait találták meg a Barátság kőolajvezetéknek az oroszországi Brjanszk megyei Novozibkovban található kőolajszivattyú-állomásán - közölte Igor Gyomin, Transznyefty orosz olajszállítmányozási vállalat szóvivője szerdán a TASZSZ hírügynökséggel. Gyomin szerint az állomást idén még nem használták, és a tartálypark is üres volt. A létesítmény nem sérült meg, az ügyben nyomozás indult. A szóvivő elmondta, hogy kedd este és szerda reggel két robbanószerkezet műanyaghüvelyére találtak a létesítmény területén. Mint mondta, a bombákat feltehetően drónról dobták le, és a földhöz csapódva robbantak fel - írja az MTI.
  • Robbanószerkezet antennájára hasonlító tárgyat találtak az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának helyszíneinek közelében lévő vízterület átvizsgálásakor a dán kizárólagos gazdasági övezetben, Dánia még nem válaszolt Oroszország vizsgálatra vonatkozó kérésére. "Úgy tűnik, több robbanószerkezetet helyeztek el, amelyek közül valamelyik felrobbant, valamelyik pedig nem. Hogy milyen okok miatt, nem világos" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.
  • Értesülések szerint az orosz védelmi minisztérium április 1-jén új toborzási kampányt indít, amelynek célja, hogy  400 ezer hivatásos katonát toborozzon az orosz hadseregbe.