3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok fenyegetőznek, az ukránok harci sikerekeről számolnak be, Zelenszkij krími lakását elzabrálták a megszállók. Háborús összefoglaló

  • Az orosz hadsereg rendkívül keményen fog reagálni a Belgorod megye elleni támadáshoz hasonló további ukrán diverziók esetén - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca szerdai vezetői tanácskozásán. "Több mint 70 ukrán terroristát, valamint jármű- és páncélozott járműtechnikát semmisítettek meg. Az ukrán fegyveresek ilyen akcióira azonnal és mindenekelőtt rendkívül keményen fogunk reagálni" - hangsúlyozta Sojgu.
  • Az ukrán erők folytatták a védekező hadműveletet, és sikereket értek el a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán a Telegramon. A katonai vezető egy videófelvételt is közzétett a Wagner orosz zsoldoscsoport egy fogságba ejtett katonájáról. A hadifogoly elmondása szerint a háborúban való részvételre őt leginkább az anyagi juttatások ösztönözték.
  • Külföldi állampolgárok és államok tulajdonában lévő újabb ingatlanok államosításáról döntöttek szerdán a Krími Államtanács (parlament) képviselői, a listán szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jaltai lakása is. A listán szereplő 57 ingatlan között szerepel a száz leggazdagabb ukrán üzletember egyikének, Vadim Jermolajevnek a tulajdonában lévő Alef-Vinal-Krím borgazdaság, a volt ukrán kormányfő, Arszen Jacenjuk érdekeltségéhez tartozó jaltai Sky Plaza üzlethelyiségei, az Arszen Avakov ukrán politikus környezetéhez köthető Szemiszotka agráripari vállalat és mások.

Hol fog lakni, ha a Krímbe megy? Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Hol fog lakni, ha a Krímbe megy? Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

  • Lengyelországi cégeket is várnak, hogy vegyenek részt Ukrajna háború utáni újjáépítésében - jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke szerdán Varsóban, ahol lengyel hivatali partnerével tárgyalt. Az ukrán házelnök szerint a kétoldalú tárgyalások napirendjén Ukrajna jövője, háború utáni újjáépítése is szerepelt. "A legjobb cégeket, ezen belül a lengyelországiakat is várjuk, hogy vegyenek részt az újjáépítésben" - mondta az ukrán politikus.
  • Ukrajna sikertelenül kísérelte meg pilóta nélküli motorcsónakokkal támadni a fekete-tengeri gázvezetékeket őrző Ivan Hursz hajót - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az incidens közép-európai idő szerint hajnali fél ötkor történt a Boszporusz-szorostól 140 kilométerre északkeletre. A Fekete-tengeri Flotta Ivan Hursz nevű hajója a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetékek működésének biztonságát szavatoló feladatokat lát el a Török Köztársaság kizárólagos gazdasági övezetében. Az orosz tájékoztatás szerint a hajó fedélzeti fegyvereivel az összes tengeri drónt megsemmisítette.
  • A 2022-es évben oroszok telepedtek le legnagyobb számban Finnországba, a számuk harmincéves rekordot döntött meg - közölte szerdán a finn statisztikai hivatal. A hivatal adatai szerint 2022-ben 6003 orosz emigrált Finnországba. "Ez kétségkívül harminc éve a legmagasabb adat" - tette hozzá a hivatal, amely szerint 1995 és 2021 között az orosz betelepülők száma nem haladta meg évente a 3100-at.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!