<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az oroszok fenyegetőznek, az ukránok harci sikerekeről számolnak be, Zelenszkij krími lakását elzabrálták a megszállók. Háborús összefoglaló

  • Az orosz hadsereg rendkívül keményen fog reagálni a Belgorod megye elleni támadáshoz hasonló további ukrán diverziók esetén - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca szerdai vezetői tanácskozásán. "Több mint 70 ukrán terroristát, valamint jármű- és páncélozott járműtechnikát semmisítettek meg. Az ukrán fegyveresek ilyen akcióira azonnal és mindenekelőtt rendkívül keményen fogunk reagálni" - hangsúlyozta Sojgu.
  • Az ukrán erők folytatták a védekező hadműveletet, és sikereket értek el a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán a Telegramon. A katonai vezető egy videófelvételt is közzétett a Wagner orosz zsoldoscsoport egy fogságba ejtett katonájáról. A hadifogoly elmondása szerint a háborúban való részvételre őt leginkább az anyagi juttatások ösztönözték.
  • Külföldi állampolgárok és államok tulajdonában lévő újabb ingatlanok államosításáról döntöttek szerdán a Krími Államtanács (parlament) képviselői, a listán szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jaltai lakása is. A listán szereplő 57 ingatlan között szerepel a száz leggazdagabb ukrán üzletember egyikének, Vadim Jermolajevnek a tulajdonában lévő Alef-Vinal-Krím borgazdaság, a volt ukrán kormányfő, Arszen Jacenjuk érdekeltségéhez tartozó jaltai Sky Plaza üzlethelyiségei, az Arszen Avakov ukrán politikus környezetéhez köthető Szemiszotka agráripari vállalat és mások.

Hol fog lakni, ha a Krímbe megy? Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Hol fog lakni, ha a Krímbe megy? Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

  • Lengyelországi cégeket is várnak, hogy vegyenek részt Ukrajna háború utáni újjáépítésében - jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke szerdán Varsóban, ahol lengyel hivatali partnerével tárgyalt. Az ukrán házelnök szerint a kétoldalú tárgyalások napirendjén Ukrajna jövője, háború utáni újjáépítése is szerepelt. "A legjobb cégeket, ezen belül a lengyelországiakat is várjuk, hogy vegyenek részt az újjáépítésben" - mondta az ukrán politikus.
  • Ukrajna sikertelenül kísérelte meg pilóta nélküli motorcsónakokkal támadni a fekete-tengeri gázvezetékeket őrző Ivan Hursz hajót - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az incidens közép-európai idő szerint hajnali fél ötkor történt a Boszporusz-szorostól 140 kilométerre északkeletre. A Fekete-tengeri Flotta Ivan Hursz nevű hajója a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetékek működésének biztonságát szavatoló feladatokat lát el a Török Köztársaság kizárólagos gazdasági övezetében. Az orosz tájékoztatás szerint a hajó fedélzeti fegyvereivel az összes tengeri drónt megsemmisítette.
  • A 2022-es évben oroszok telepedtek le legnagyobb számban Finnországba, a számuk harmincéves rekordot döntött meg - közölte szerdán a finn statisztikai hivatal. A hivatal adatai szerint 2022-ben 6003 orosz emigrált Finnországba. "Ez kétségkívül harminc éve a legmagasabb adat" - tette hozzá a hivatal, amely szerint 1995 és 2021 között az orosz betelepülők száma nem haladta meg évente a 3100-at.