2p

Csökken az úgynevezett ESTA érvényessége: 2 évről 1 évre. Washington szerint adtak időt Magyarországnak. 

Az Egyesült Államok kedden jelentősen korlátozta a Magyarországról érkező emberek vízummentességét - írja a hvg.hu a Politicóra hivatkozva. 

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Macerásabb lehet az amerikai utazás. Depositphotos
Macerásabb lehet az amerikai utazás. Depositphotos

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról beszélt a Politicónak, hogy az Orbán-kormány 2011 és 2020 között több százezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben.

A módosítás azonnali hatályú az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint, de csak az augusztus 1-jétől beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti. A korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek. 

Pressmann a Twitteren közölte, "az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot". Szeirnte ennek ellenére a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat”. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!