2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pikáns lehet a február 29-i találkozó Prágában.

Február 29-én Prágában találkoznak a visegrádi négyek parlamenti elnökei, tárgyalásukon részt vesznek az ukrán parlament képviselői is - közölte a cseh képviselőház elnökének, Markéta Pekarová Adamovának a szóvivője kedden Prágában. Martin Churavy szerint

a tanácskozás egyik központi témáját az orosz agresszió által sújtott Ukrajnának nyújtandó segítség folytatása fogja jelenteni.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák parlamenti elnök legutóbb tavaly februárban találkozott Szlovákiában. Csehország tavaly júliusban vette át egy évre a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét Szlovákiától. A cseh elnökség programjának egyik legfontosabb pontja Ukrajna támogatása.

Tavaly novemberben a négy visegrádi ország államfője találkozott Prágában, az idén pedig egy kormányfői csúcstalálkozó és egy külügyminiszteri találkozó szerepel a cseh tervekben.

A Visegrádi Együttműködés nem épp az aranykorát éli... Fotó: Depositphotos
A Visegrádi Együttműködés nem épp az aranykorát éli... Fotó: Depositphotos

Ez nem a magyarok kedvenc témája - Kövér László nélkül mehet a találkozó

A találkozó több szempontból is érdekesnek ígérkezik. Egyrészt a V4-együttműködés nem a leggyümölcsözőbb időszakát éli, és ez leginkább Magyarországnak köszönhető - éppen a most terítékre kerülő ügyben tér el a magyar álláspont jelentősen a többi visegrádi országétól, és gyakorlatilag az egész EU-tól. Ukrajna uniós támogatásának ügyében például heteken át Magyarország blokkolta 26 másik uniós tagállammal szemben a közös álláspontot és szükséges intézkedéseket egészen addig, amíg Orbán Viktor miniszterelnök körül végképp elfogyott a levegő, és feladta az ellenállást az ügyben.

2023 nyarán egyébként a visegrádi országok kormányfőinek találkozója után Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: áttekintették az orosz-ukrán háború kérdését is, de - mint akkor mondta - nem az a cél, hogy ez a téma legyen a közös együttműködés középpontjában. Most viszont ez lesz a fő téma.

Az is érdekesség, hogy a parlamenti elnökök találkozóján jó eséllyel nem Kövér László képviseli majd Magyarországot, ő ugyanis - Novák Katalin bukását követően - a köztársasági elnöki feladatokat látja el. Az Országgyűlés elnöke ezzel párhuzamosan országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, helyette az Országgyűlés elnökének feladatait az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!