5p

A legnagyobb ismert oroszországi katonaijármű-raktárban tárolt tankok és más harcjárművek közel fele eltűnt azóta, hogy az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát. 

A legfrissebb információk szerint az ukrán hadseregnek sikerült újabb hídfőt foglalnia a Dnyeper (Dnyipro) keleti partján, Kozacsi Laherinél. A katonai térképek szerint a település egy részét is elfoglalták. 

 • Csecsenföld fővárosa, Groznij testvérvárosi kapcsolatot létesített a megszállt Mariupollal – jelentette be a város polgármestere. Akárcsak Mariupolt, a csecsen fővárost is porig rombolta az orosz hadsereg, így az város vezetése átadhatja tapasztalatait az újjáépítésről.
 • Az orosz hatóságok Moszkvában bemutatták azt az új általános iskolai tankönyvet, amely igazolni próbálja az Ukrajna ellen indított orosz agressziót és azzal vádolja a Nyugatot, hogy el akarja pusztítani Oroszországot.
 • A legnagyobb ismert oroszországi katonaijármű-raktárban tárolt tankok és más harcjárművek közel fele eltűnt azóta, hogy az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát – derül ki a korábban készült és a friss műholdas fotók összehasonlításából. A Vagzhanovo depó Burjátföldön van, Szibéria keleti részén. Számos tanknak hiányzik a tornya. Ezeket vélhetően pótalkatrészként használták fel a sérült harckocsik javításánál.
 • A háború kitörése óta először júliusban csökkent az orosz áruk kivitele Kínába – jelentette a Reuters a kínai vámadatokra hivatkozva. Az orosz export 2023 júliusában nyolc százalékkal maradt el a 2022.júliusitól. Értéke 9,2 milliárd dollár volt.
 • Karin Kreissl, aki 2017 és 2019 között Ausztria külügyminisztere volt, egy orosz faluban tölti a nyaral a helyi médiumok szerint. Kreissl 2018-ban az osztrák lapok címlapjaira került azzal a fotóval, amelyen az esküvőjén Vlagyimir Putyinnal, Oroszország államfőjével táncol. Civilként 2021-ben helyet kapott a Rosznyefty olajvállalat igazgatóságában, majd 2022 májusában lemondott posztjáról. Idén nyáron kecskék és más háziállatok társaságában a Moszkvától 350 kilométerre délkeletre lévő Petrusovo faluban tölti az idejét. 
 • Az orosz állami hírügynökség, a Rosszija Szegodnja meg akarja szerezni az Eho Moszkvi rádióállomás-márkát. Már be is nyújtották az ezzel kapcsolatos kérvényt az illetékes hatóságnak. A liberális irányultságú Eho Moszkvit a háború kitörése után tiltották be azzal a váddal, hogy hamis információkat terjeszt az orosz katonaságról. Frekvenciáit a Szputnyik Radio vette át, amely bizonyára nem követi el ezt a hibát. 
 • Az oroszországi mozik elkezdték vetíteni az amerikai Warner Bros filmstúdió nyári szenzációját, a Barbie című filmet. Ehhez kalózkópiákat használnak. Az orosz filmterjesztő vállalat tavaly óta importálja Kazahsztánból a hollywoodi filmek másolatait a jogtulajdonosok engedélye nélkül.
 • Nyugati szakértők egyre inkább kételkednek abban, hogy az ukrán hadsereg jelentős területeket tud felszabadítani a nyár elején indított ellentámadásával – írta a CNN négy vezető amerikai és európai tisztviselőre hivatkozva. „Kijózanító” tájékoztatásokat adtak az ukránok előtt álló kihívásokról a Európában dolgozó amerikai kiképzők – derült ki Mike Quigley, demokrata kongresszusi képviselő szavaiból.
 • Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij katonai főtanácsadója türelemre intette a külső szemlélőket. Figyelmükbe ajánlotta, hogy az orosz támadás 2022. februári kezdetekor senki se gondolta volna, hogy 2023 nyarán az lesz a kérdés, mennyire hatékony az ukrán hadsereg ellentámadása. Szerinte a háború nyomán annyira legyengül az orosz hadsereg, hogy az Ukrajnával és Európával szembeni orosz katonai fenyegetés megszűnik.
 • Az ukránok Kozacsi Laherinél is átkeltek a Dnyeperen (Dnyiprón). Ez a lerombolt Antonovszkij hídtól feljebb van a folyón. Ott korábban hoztak létre egy azóta befagyott hídfőállást az ukrán csapatok. A támadók elfoglalták a település egy részét, amelyet behívott orosz tartalékosok védtek. Közülük sokat foglyul ejtettek. A hídfő jelentősége, hogy két-három kilométerre van attól a kerülőúttól, amelyen a déli frontra tartó orosz utánpótlás nagy része halad az követően, hogy a Krímet és Herszon régiót összekötő vasúti és közúti hidakat lerombolták.
 • Az Oryx hírportál szerint, amely a fotóval bizonyítható veszteségeket listázza, augusztus 5. és 9. között az orosz fél 34 járművet vesztett, míg az ukrán 13-at. A tüzérségi eszközök terén három egység az ukrán és 13 sz orosz veszteség. 
 • Az Egyesült Arab Emírségek kormánya találkozót akar szervezni Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. A felek novemberben ülhetnének egy asztalhoz Dubajban az ENSZ ottani konferenciáján.
 • A zaporizzsjai fronton Robotinénél előbbre araszoltak az ukránok közelebb kerülve a fő orosz védelmi vonalhoz.
 • Északon a Harkiv megyei Krupjanszknál a katonai térképek szerint egyelőre nem változott a frontvonal. Az oroszok talán az utolsó nyári támadásukkal próbálkoznak itt a közelgő ősz előtt. Eközben a határ túloldalán az oroszországi Belgorod régiót érte ukrán támadás.
 • Ukrajna átadott egy jelentést a Pentagonnak a fürtös muníció felhasználásáról. Ez tartalmazza a bevetések és a megsemmisített orosz célpontok számát. A beszámoló az amerikai lőszer átadásának feltétele volt. 

Források: BBC, CNN, Reuters, Guardian,, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!