2p

Óriási mennyiségű hamis Ariel mosóport foglaltak le a szerbiai hatóságok. Az átverést a valódira megszólalásig hasonló csomagolással akarták alátámasztani a csalók. Szerbiának, miután nem tagja az Európai Uniónak egyedül kell megküzdenie a gazdasági bűnözőkkel. 

A hamis tisztítószerek árusítása nem ritka – derül ki a hatósági akciókról szóló gyakori jelentésekből. Legutóbb 22 és fél tonna hamisított Ariel mosóport foglalt le a szerbiai kereskedelmi felügyelőség – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó hírportálja.

Az Ariel-Aqua Pudra mosóport tíz kilogrammos csomagolásban akarták piacra dobni a csalók. A csomagoláson alig-alig volt észrevehető a különbség az eredeti és a simlis termékek között.
A hatóság emberei a termék eredeti gazdájával, a Procter & Gamble vállalat képviselőivel együtt alaposan átvizsgálták a mosóporokat. Így lepleződött le a Törökországból érkezett szállítmány hamis volta.

A rendőrség szintén június közepén Ruma községben lefoglalt 110 liter Coragen 20 SC rovarölő szert, ami szintén az eredeti hamis másolata volt. Ráadásul olyan anyagokból készült, amelyek jelentős környezetszennyezést okozhattak volna.

Jelentős környezetszennyezést okozhattak volna. Fotó: Depositphotos
Jelentős környezetszennyezést okozhattak volna. Fotó: Depositphotos

Ez a fajta bűncselekmény nem ritka Szerbiában. Az elmúlt évben például arra hívták fel a vásárlók figyelmét, hogy akik piacon vásárolnak tisztítószereket, azok jól teszik, ha megnézik, mit kaptak, mert nagy az esélye, hogy átverték őket. A rendőrség végül közel két tucat személyt tartóztatott le azzal a gyanúval, hogy  márkanevekkel tudatosan visszaélve becsapták a
vevőket. 

A letartóztatottaknál 8 millió dinár (több mint 25 millió forint) és luxusautók mellett nagy mennyiségű forintot is találtak. A koppintott márkanevek a legismertebb európai és tengerentúli márkák közül kerültek ki. A Jar, az Ariel, a Head & Shoulders, a Lenor, a Persil, a Perwoll, a Bref címkéje alatt a szabadkai, a zombori, az újvidéki, a pancsovai és a belgrádi piacokon árusítottak hamis termékeket. A gyanúsítottaknál végzett házkutatás során egy raktárban ismeretlen összetételű anyagokat találtak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!